Als er één ding is dat de ontwikkeling van smart homes in de weg staat, dan is het wel dat niet alle apparaten in je huis die internet hebben, met elkaar willen communiceren. Het lijkt wel of elke fabrikant een eigen protocol ontwikkelt om eigen apparaten met elkaar te verbinden.

Met de komst van Matter moet daar verandering in komen. Dit is een communicatieprotocol dat het mogelijk maakt om vrijwel elk smart home-apparaat met een ander apparaat dat internet heeft, te laten communiceren. Het maakt daarbij niet uit wie de fabrikant is van een apparaat.

Natuurlijk moet een fabrikant wel aangesloten zijn bij Matter, maar dat is dan ook het grootste verschil van dit initiatief in vergelijking met andere pogingen om een gemeenschappelijke communicatiestandaard te realiseren. Er is namelijk een lijst van meer dan 250 fabrikanten die aangegeven hebben Matter als standaard te implementeren.

Dat houdt in dat je in de toekomst in de meeste gevallen een smart home-product kunt aanschaffen dat je zonder problemen in je bestaande installatie kunt plaatsen.

We leggen alvast uit wat Matter precies is, wie eraan meewerken, hoe veilig het is en wat je er in de praktijk nu echt van kunt verwachten.

Matter logo
Matter logo
Matter

Wat is Matter?

Zoals gezegd is Matter een nieuwe communicatiestandaard voor smart home-producten. Dat wil zeggen dat je geen losstaande Matter-producten hoeft aan te schaffen om het te laten werken in jouw huis. Matter vervangt simpelweg de huidige manier waarop je smart home-apparaten met elkaar communiceren.

Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je zelf kunt kiezen of je gebruik wilt maken van onder andere Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistant of Samsung SmartThings om de met internet verbonden apparaten in je huis aan te sturen. Of je kiest niet en gebruikt ze allemaal door elkaar, dat kan ook.

Die nieuwe communicatiestandaard werkt op basis van IP (Internet Protocol), wat inhoudt dat het werkt met wifi en Thread*. Dat betekent dat het in veel gevallen al kan werken op bestaande apparatuur. Bij de introductie van Matter zullen veel producenten updates voor hun apparatuur uitbrengen die Matter activeren op oudere producten. Zo hoef je dus niet gelijk je hele smart home opnieuw in te richten omdat je anders niet meer met de nieuwe standaard meekunt.

Hoewel Matter pas in het najaar wordt gelanceerd, kun je nu al producten kopen die de standaard ondersteunen. Na de introductie zal dit aantal snel groeien.

Hoe werkt Matter?

Veel smart home-producten werken met een hub die je verbindt aan je thuisnetwerk of aan het internet. Deze hub stuurt de communicatie aan naar bijvoorbeeld je slimme lampen of je slimme deurbel. Het kan dus zijn dat je op dit moment meerdere hubs in huis hebt om meerdere dingen werkend te houden. Met de komst van Matter is dat niet meer nodig.

Matter werkt fundamenteel anders, omdat het elk smart home-apparaat in essentie in een hub verandert. Elke slim apparaat heeft zijn eigen router waarmee hij met het internet en andere apparaten binnen het huis kan communiceren. Dit heeft als voordeel dat er geen losse hubs meer nodig zijn in huis, maar ook dat alle apparaten een mesh-netwerk met elkaar maken. Dat zorgt voor betere connectiviteit en dus betere prestaties.

Dat wil overigens niet zeggen dat jouw interactie met de apparaten nu ineens ook via het internet of een cloudserver moet gaan. Matter herkent opdrachten op het eigen netwerk en kan ze, zonder connectie te leggen met het internet, uitvoeren. Dat betekent ook dat jouw smart home gewoon blijft werken als het internet dat niet doet.

Apple HomeKit
Apple HomeKit
Patrick Campanale/Unsplash

Werkt Matter met mijn huidige smart home-apparaten?

Ja en nee. Dat is afhankelijk van de manier waarop ze met elkaar in verbinding staan. Verder is van belang of de hardware van een apparaat genoeg processorkracht en geheugencapaciteit heeft om Matter te ondersteunen.

Om het simpel te houden kun je er van uitgaan dat het overgrote deel van de nieuwere apparaten die met wifi of Thread werken, een update zullen krijgen om met Matter overweg te kunnen. Daaronder vallen ook veel hubs die via wifi verbinding maken, maar die apparaten via een ander protocol aansturen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld slimme lampen. Apparaten die via bluetooth werken, hebben een update nodig.

Als software-updates niet mogelijk zijn, of de hardware is niet krachtig genoeg is, dan kunnen fabrikanten mogelijk ook hardware-upgrades gaan uitbrengen om Matter toch nog te ondersteunen.

Hoe veilig is Matter?

Dat is een goede vraag, want dat weten we nog niet helemaal. De standaard is er immers nog niet. Maar een van de logische vragen die naar boven komt, is of er geen beveiligingsrisico ontstaat als er meer apparaten op zichzelf verbinden met het internet. Waar je nu alleen de hub hoeft te beveiligen, moet je met Matter in theorie elk smart home-apparaat op zichzelf beveiligen voor aanvallen van buitenaf.

Als apparaten vooral binnenshuis op het eigen netwerk gebruikt worden, zal dit niet een groot probleem worden aangezien de Matter-apparaten dan geen verbinding zullen leggen met het internet. Doen ze dat wel, dan belooft Matter dat dat veilig gebeurt. Naar eigen zeggen is Matter gebouwd met veel aandacht voor veiligheid en wordt er ook pro-actief gewerkt aan verdere verbetering op dit vlak.

Daarnaast kan niet zomaar elke fabrikant een product leveren met Matter. Het zal hiervoor eerst een certificering moeten aanvragen. Om die te krijgen moeten apparaten meerdere tests doorstaan.

Google Nest Mini
Google Nest Mini
Bence Boros/Unsplash

Wat kan Matter in de praktijk

Op papier klinkt Matter natuurlijk geweldig. Alle smart home-apparaten die feilloos met elkaar kunnen communiceren, zodat je niet alleen met Apple’s HomeKit, maar ook met Google’s Assistant of Amazon’s Alexa je NEST Thermostaat kunt aansturen. En hoewel dat in essentie ook zo gaat zijn, kun je er niet vanuit gaan dat fabrikanten alle functionaliteiten vrijgeven aan concurrenten.

Wat betekent dat precies? Neem als voorbeeld de NEST Thermostaat van Google. Op dit moment kun je die niet aansturen met HomeKit van Apple, maar zodra Matter er is, moet wat wel lukken. Maar dan is het best mogelijk dat Google gebruikers van HomeKit beperkt tot het aan en uitzetten van de NEST. Alleen Assistant-gebruikers zouden dan ook de temperatuur kunnen instellen.

Daarnaast kan Matter alleen apparaten met elkaar verbinden, het kan ze niet automatiseren of acties laten ondernemen op basis van bijvoorbeeld jouw gedrag. Je zult dus nog steeds via andere platformen, zoals HomeKit, Google Home of Homey moeten instellen dat de lichten uitgaan zodra jij vertrekt en dat de gordijnen om 22:00 automatisch sluiten.

Wie doen er mee met Matter?

Dat is een flinke lijst van meer dan 250 fabrikanten van smart home-producten. Natuurlijk vallen daar de grote namen als Amazon, Apple, Google en Samsung onder. Maar ook kleinere spelers doen mee, waaronder Philips met de Hue-lampen, Nanoleaf met zijn muurlampen en Ikea met diens smart home-aanbod.

De hele lijst met Matter-partners kun je hier vinden.

In de winkel is het makkelijk om te zien of een apparaat met Matter werkt. Je moet dan even checken of het Matter-logo op de verpakking gedrukt staat.

*Thread is een verbindingsprotocol dat vergelijkbaar is met wifi. Het vereist minder energie voor verbindingen waardoor het de accuduur van bepaalde apparaten flink kan vergroten. Enorm handig voor bepaalde smart home-apparaten dus.

LEES OOK: Op zoek naar een tweedehands Windows-laptop of MacBook? Voorkom een miskoop met deze 9 stappen