Matt Liston wil het toch even gezegd hebben. Nee, hij is geen ‘cryptoprofeet’. En hij is ook niet de ‘cryptomessias’ of ‘cryptochristus’.

“Ik ben joods opgevoed”, benadrukt hij.

Ondanks dat hij de bedenker is van ’s werelds eerste religie die is gebaseerd op blockchaintechnologie, is hij maar een simpele programmeur. Over goddelijke kwaliteiten beschikt hij niet.

“Ik word er ongemakkelijk van als ik daaraan denk”, zegt Liston. “Het is niet gepast. Ik snap dat het ongeloofwaardig is als ik zeg dat ik geen icoon wil zijn, terwijl ik net een nieuwe religie ben begonnen. Maar het is een rol die me totaal niet aanspreekt.”

Liston is onlangs opgestapt als CEO van het blockchainbedrijf Augur – en dat ging niet bepaald zonder slag of stoot. Nu werkt hij in de Californische kustplaats Bodega Bay aan het raamwerk van zijn nieuwe geloof. Of zoals hij het omschrijft: de “mechanismes voor aanbidding”.

De religie heet 0xΩ. Liston spreekt dat uit als "Zero Ex Omega".

Vorige maand onthulde hij samen met kunstenares Avery Singer de details in het New Yorkse New Museum. Achter de stroming zit een blockchainsysteem dat de basis moet vormen voor opkomende religies. Zo ligt de organisatiestructuur eenduidig vast in de blockchain en zijn er smart contracts om de echtheid van heilige documenten en objecten te verifiëren.

En 0xΩ is ook een geloof op zich, met eigen symbolen en gebruiken.

Singer sloeg de handen ineen met Liston om de religieuze iconografie vorm te geven voor de nieuwe geloofsleer. Zo ontwierp ze met behulp van computersoftware een digitaal kunstwerk dat als eerste heilige object van 0xΩ moet dienen. Het delen van dit kunstwerk zou volgens haar ooit een "vorm van bidden" kunnen zijn.

"Ik heb een beeltenis ontworpen van een narwal met een hondenkop, een baret, tatoeages, een oneindig lange staart en een ethereum-logo", zei ze in het New Museum, terwijl het publiek gniffelde.

Matt Liston Avery Singer

Foto: Avery Singer en Matt Liston bij het New Museum in mei. Bron: Ryan Duffin

Op de vraag waar 0xΩ precies om draait of waar deze blockchainreligie in gelooft, heeft Liston geen helder antwoord. Hij bazelt wat en praat in raadselachtige termen.

"Wij stimuleren het uitwisselen van ideeën en uiteindelijk het uploaden van gedachten, om op basis van consensus een vorm van bewustzijn te creëren", aldus Liston. "En dan verheffen we een individuele interactie met een religieuze structuur, tot een groepsproces in een collectief bewustzijn waar de structuur zelf god is."

Matt Liston Narwhal

Foto: Een religieus symbool van 0xΩ in de vorm van een narwal. Bron: Ryan Duffin

Neemt Liston ons bij de neus? Misschien.

"Mensen vragen zich af: wat is dit in hemelsnaam?", zegt Liston. "We zijn ons erg bewust van hoe belachelijk de cryptowereld is, en dat wij een project zijn begonnen dat erg ongebruikelijk is. Er is wel enige mate van zelfspot mee gemoeid."

Ook Singer geeft toe dat het project met argusogen bekend wordt. "Mensen denken dat het een grap is", aldus de kunstenares op serieuze toon. "Ze snappen er niks van. En terecht."

Volgens Liston kwam hij op het idee om 0xΩ te beginnen door de overeenkomsten tussen de cryptowereld en religies. Hardcore cryptofans geloven namelijk heilig in de toekomst van digitale munten.

"Cryptomunten kun je gebruiken om waarde op te slaan. Maar of dat werkt, hangt volledig af van hoe waardevol andere mensen denken dat cryptomunten zijn", zegt Liston. "Dit mechanisme lijkt erg op hoe een religie functioneert."

De kern van 0xΩ draait om de openbare, gedecentraliseerde blockchaindatabase. Liston hoopt met de technologie kunstenaars te ondersteunen. 0xΩ kan via de blockchain opdracht geven om religieuze kunstwerken te maken, op eenzelfde manier als de Rooms-Katholieke Kerk dat in het verleden ook deed.

"We willen de grenzen opzoeken van waar blockchain voor kan worden gebruikt", aldus Liston. "Ik ben razend enthousiast over de mogelijkheden van deze technologie, maar ik ben er helemaal klaar mee dat programmeurs en investeerders bepalen waar het heengaat."

LEES OOK: De opmars van bitcoin in 2017 kan weleens komen door manipulatie met cryptomunt tether