• Mary Trump zegt dat haar oom Donald Trump wanhopig is, nu het niet is gelukt om de verkiezingsuitslag in de VS in zijn voordeel te wijzigen.
  • Volgens het nichtje van de president is Trump niet in staat verlies te accepteren.
  • Ze voorspelt dat hij het na 20 januari druk gaat krijgen met rechtszaken.

Klinisch psychologe Mary Trump zat woensdag midden in een therapiesessie in Cape Cod toen een woedende menigte extremisten het Capitool bestormde in een poging haar oom in het zadel te houden. 

Een half uur na aanvang van de couppoging zag Mary Trump de gebeurtenissen en de gekte zich realtime voor haar ogen afspelen.   

“Ik kreeg meteen het 11-septembergevoel”, zei Mary Trump donderdag tegen Insider.  

“Maar wat hier gebeurde is niet verrassend. Echt niemand zou zich mogen verbazen over dit alles. En dat geldt niet alleen voor de afschuwelijk gebrekkige reactie op de aanval, maar de klaarblijkelijk beleefde hulp die de opstandelingen kregen aangeboden.”  

Mary Trump geldt als een uitgesproken criticus van haar oom. Afgelopen jaar publiceerde ze het boek Te veel en nooit genoeg. Hoe mijn familie de gevaarlijkste man ter wereld heeft gecreëerd, waarin ze het reilen en zeilen binnen de familie Trump uit de doeken doet. 

Lees meer: 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary

Tegen Insider verklaart ze dat ze sinds de publicatie van haar boek geen enkel contact heeft gehad met Trumps directe familie en aanverwanten. 

Lees ook op Business Insider

Toch kan ze zich voorstellen dat haar oom wanhopiger dan ooit moet zijn. Ze kent zijn narcistische aard immers. “Donald denkt altijd dat het onmogelijk is om te verliezen en dat hij hoe dan ook zal winnen. Hij wordt alleen steeds wanhopiger nu werkelijk niets lijkt te werken. Er is niemand om zijn hachje te redden.”

Trump is er niet zeker van dat haar oom mentaal überhaupt in staat is om te beseffen dat zijn tijd in het Witte Huis er werkelijk op zit. Maar ze zegt dat wanneer dit besef er eenmaal is, hij nog heel gevaarlijk kan worden. 

“Dit druist in tegen letterlijk alles wat hij in zijn leven heeft meegemaakt. En het ergste van alles is natuurlijk dat hij daarmee mogelijk een ‘loser’ zou zijn”, zegt Mary.  

capitol
Trump-aanhangers beklimmen balkons en bordes van het Capitool. Foto: Matt McClain/The Washington Post via Getty

Hoewel Mary Trump eigenlijk vindt dat ze het woord “hartverscheurend” te vaak heeft gebruikt sinds haar oom president werd, zegt ze dat het wel  goed samenvat hoe ze zich voelde toen ze de bestorming en de chaos van afgelopen woensdag zag. 

“Het is hartverscheurend dat deze vijanden van de democratie, deze mensen die Amerika kapot willen maken door een verrader als Donald illegaal aan de macht te houden, zo terloops door ons Capitool wandelen en alles waar het voor staat besmeuren.” 

Het duurde meer dan vier uur na de bestorming voordat veiligheidsdiensten de controle over het gebouw heroverden. En zelfs toen waren er nog politici die bezwaar durfden te maken tegen de verkiezing van Joe Biden, zegt Mary Trump. “Ik heb nog nooit zo’n flagrante en ontstellende minachting gezien voor onze grondwet door gekozen volksvertegenwoordigers die gezworen hebben die grondwet te verdedigen en te beschermen.”

Donald Trump krijgt het zwaar als hij geen president meer is

Hoewel Mary geen informatie uit de eerste hand heeft over wat haar oom en zijn kinderen gaan doen als Joe Biden is ingezworen, benadrukt ze dat Trump niet in staat is zijn verlies te accepteren. 

“Wat gaat er met hem gebeuren als hij niet meer beschermd is door de macht van zijn ambt? Hij zit na 20 januari diep in de problemen.”  

“Hij gaat het druk krijgen met allerlei aanklachten. Bij mijn weten heeft hij tenminste drie aanklachten tegen hem lopen, waarvan één door mij. En het is waarschijnlijk dat banken de enorme schulden die hij heeft, gaan opeisen nu ze geen redenen meer hebben om dat níet te doen”, zegt Trump.

Lees meer: Deze rechtszaken hangen Donald Trump boven het hoofd na 20 januari 2021, als hij geen president meer is

Mary Trump verwacht dat haar oom gaat proberen zichzelf en zijn getrouwen gratie te verlenen voor alle federale misdrijven, maar dat zal hem niet vrijwaren van het onvermijdelijk moeilijke leven dat hem wacht.  

“Op de lange termijn zal het hem niet redden van lopende rechtszaken, aanklachten en financiële moeilijkheden. Hij is ten einde raad, hij is doodsbang, hij heeft geen enkele empathie en is een nihilist”, besluit Mary Trump.

Lees meer over Donald Trump: