Persoonlijke gegevens van anderen opvragen? Bij Marktplaats kan dat heel eenvoudig. Je vraagt een overzicht op van je eigen gegevens en je krijgt de persoonlijke gegevens van alle gebruikers waar je contact mee hebt gehad er gratis bij.

Dit ontdekte Douwe Schmidt, die voor een artikel in De Correspondent zijn gegevens opvroeg bij Marktplaats.

In het overzicht dat Schmidt ontving kreeg hij niet enkel zijn eigen transacties te zien. Hij kreeg de IP-adressen, persoonlijke e-mailadressen én de woonplaats van 32 andere gebruikers toegestuurd. Daarnaast stonden er ook nog 14 mobiele telefoonnummers in het overzicht.

Privacy

Marktplaats komt hiermee de eigen privacyvoorwaarden niet na. Elke nieuwe gebruiker moet akkoord gaan met het privacybeleid. Hierin schrijft Marktplaats dat het persoonsgegevens niet bekend zal maken aan derden zonder toestemming.

De enige wettelijke uitzonderingen hierop zijn situaties waarin justitie of de belastingdienst inzage wil hebben in de gegevens.

Schmidt vermoedt dat de manier van handelen van Marktplaats ook ingaat tegen de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Geen incident

Schmidt is niet de eerste aan wie Marktplaats gegevens van derde verstrekte. In 2012 kreeg Rejo Zenger van Bits of Freedom ook privégegevens van anderen toegestuurd van Marktplaats toen hij zijn eigen gegevens opvroeg. Sindsdien heeft Marktplaats hier dus niets aan gedaan.

Tegen De Correspondent zegt Marktplaats dat het 'niet de bedoeling' was om privégegevens op te sturen. Waarom Marktplaats dit dan toch doet is niet duidelijk.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl