Elk jaar stelt Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zichzelf een doel. Het ene jaar moet hij elke dag een stropdas dragen. Vorig jaar studeerde hij per dag een uur Chinees.

Dit jaar stelt de 27-jarige miljardair zichzelf een heel bijzondere uitdaging: alleen vlees eten van een dier dat jezelf hebt gedood.

Dat is voor Zuckerberg geen doel op zich. Hij wil zichzelf bewust maken van het feit dat een levend wezen gedood is om op een bord te belanden.

In de praktijk betekent dit dat Mark vrijwel alleen vegetarisch eet. Maar hij heeft inmiddels wel eigenhandig een aantal dieren geslacht bij boeren in de omgeving: een kip, een varken en een geit. Een bekende kok van een restaurant, vlakbij bij Marks huis, introduceerde hem bij de boeren.

De geslachte beesten zijn keurig in stukjes verdeeld en in Marks vriezer opgeslagen. De details komen van Fortune, aan wie Mark een uitgebreide toelichting gaf.

Het eerste dier dat hij eigenhandig om het leven bracht, was overigens een kreeft, die hij levend kookte. Dat was emotioneel niet gemakkelijk, geeft hij toe. Maar het meest bijzondere was nog wel hoe het eerste stukje proefde, nadat hij een tijd geen vlees of vis had gegeten.

Zuckerberg wil nu ook gaan jagen.