• Premier Mark Rutte wil opnieuw VVD-lijsttrekker worden, meldt RTL Nieuws.
  • Zijn besluit is vanwege de goede peilingen voor de VVD en het aanstaande vertrek van de lang als mogelijke opvolger beschouwde Klaas Dijkhoff geen verrassing.
  • Als Rutte de verkiezingen wint en opnieuw een kabinet gaat leiden, pakt hij het record van langstzittende naoorlogse premier af van Ruud Lubbers

Mark Rutte heeft besloten dat hij door wil als lijsttrekker van de VVD. Hij maakt volgens RTL Nieuws nog deze week bekend dat hij partijleider en premier wil blijven.

De VVD is in de peilingen met afstand de grootste partij en er was ook veel waardering voor de manier waarop Rutte Nederland door het begin de coronacrisis loodste, dus zijn besluit is geen verrassing. Zeker niet nadat VVD-fractievoorzitter, en de lange tijd als kroonprins beschouwde, Klaas Dijkhoff onlangs bekendmaakte de politiek te gaan verlaten.

Rutte was al bij vier eerdere Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker, voor het eerst in 2006. Vier jaar later werd hij voor het eerst premier.

Als de VVD weer de grootste wordt en Rutte opnieuw een kabinet gaat leiden wordt hij de langstzittende premier sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu is dat oud-CDA-premier Ruud Lubbers, die van 1982 tot 1994 aan de macht was.

Rutte antwoordde het afgelopen jaar op de vraag of hij door zou willen als VVD-leider en premier steevast dat hij er net als voor andere verkiezingen nog even rustig over na wilde denken. Aanvankelijk zou hij direct na de zomer zijn beslissing bekend maken, maar vanwege alle drukte rond de coronacrisis werd dat later.

In de laatste Peilingwijzer kan de VVD van premier Mark Rutte rekenen op 39 tot 45 Tweede Kamerzetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Daarmee is de VVD twee keer zo groot als de tweede partij. Dat is de PVV met 18 tot 22 zetels.

Bij vrijwel alle andere partijen waren de lijsttrekkers al bekend. Zo wil Lodewijk Asscher door bij de PvdA, werd Hugo de Jonge nipt verkozen bij het CDA, blijft Gert-Jan Segers de ChristenUnie leiden en gaat Sigrid Kaag de D66-lijst aanvoeren.

De PVV heeft formeel nog niks bekend gemaakt, maar er is geen enkele aanwijzing dat het enige lid Geert Wilders niet opnieuw lijsttrekker wordt.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Mark Rutte wilde als kind concertpianist worden, nu is hij al 10 jaar premier van Nederland – zo klom de protegé van Ivo Opstelten op binnen de VVD