Premier Mark Rutte heeft zelf in het verleden mogelijk ook wachtgeld ontvangen, bovenop z’n salaris. Maar hoe dat precies zit, weet hij niet meer.

Rutte vindt dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het volste recht heeft op wachtgeld dat hij ontvangt, naast zijn salaris als Tweede Kamerlid. Toen Rutte daar zelf aanspraak op kon maken heeft hij dat niet gedaan, als hij zich goed herinnert.

Dijkhoff krijgt wachtgeld bovenop zijn salaris, omdat hij in zijn vorige baan als minister van Defensie meer verdiende dan nu.

Andere ex-bewindslieden die in de Kamer zijn beland, zoals de PvdA’ers Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, hebben daarvan afgezien. Maar Rutte staat “er volledig achter” dat zijn partijgenoot dit doet. “Dat is een recht wat je hebt, dat is gewoon onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.”

De premier wil er voorlopig geen werk van maken om de regeling te veranderen. “Dat heeft voor mij nu geen prioriteit.”

Rutte gaat nog “definitief checken” of hij inderdaad heeft afgezien van wachtgeld toen hij na zijn tijd als staatssecretaris in de Kamer kwam. “U kent mijn legendarische geheugen. Ik wil het even zeker weten.”

Uit onderzoek van de Volkskrant, die documenten opvroeg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, bleek eerder deze week dat meerdere ex-wethouders en voormalige bewindspersonen voor het extraatje van het wachtgeld kiezen. Toch zijn zelfs binnen partijen de meningen verdeeld.

Lees ook op Business Insider

Een goed voorbeeld is GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks. Voordat ze in de Tweede Kamer kwam, was ze wethouder in Leeuwarden. Daarom had ze recht om haar inkomen van ruim een ton aan te vullen, in haar geval met 7.000 euro per jaar, en daar maakte ze gebruik van.

“Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon”, zegt ze erover tegen de Volkskrant. “Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam. Het is in Nederland altijd heel chique om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan.”

Wachtgeld boven op salaris als Kamerlid: ‘Moeilijk uit te leggen’

Toch is ze inmiddels teruggefloten door GroenLinks. “De fractie wist het niet en had het wel willen weten”, laat de partij weten. “Isabelle Diks heeft formeel het recht om wachtgeld te ontvangen, maar de fractie vindt het gebruik van deze regeling in dit geval moeilijk uit te leggen. In overleg met de fractie heeft Isabelle de regeling dan ook stopgezet en zal zij het ontvangen wachtgeld terugbetalen.”

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ontvangt wachtgeld, zo’n 37.000 euro per jaar. Daar heeft hij recht op omdat hij in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris en minister was. Het wachtgeld noemt Dijkhoff in de Volkskrant “uitgesteld loon” en “onderdeel van de arbeidsvoorwaarden” van bewindspersonen.

Lees meer over Nederlandse politici: