Mark Rutte staat bekend als een gladde prater. Waar types als Ard van der Steur zich telkens verder in de nesten werken, lult de ’teflon-premier’ zich overal uit.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zal Rutte veelvuldig van zich laten horen. Dat begon vorige week zondag, met de open brief van de VVD-leider aan alle Nederlanders. De kernboodschap: “Doe normaal of ga weg.”

Wacht eens even, dacht de redactie van tv-programma Zondag met Lubach. Die boodschap klinkt wel erg bekend. Het is namelijk precies wat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei na de aanslag op de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo begin 2015.

“In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek”, zei Aboutaleb tegen Nederlanders die met de daders sympathiseren. “Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het zo zeggen: rot toch op!”

En zo jat Rutte wel vaker populistische oneliners van andere partij, ontdekte Zondag met Lubach. “Rutte is een standpuntenstofzuiger”, zo verwoordt Arjen Lubach het.

Daarop volgt een compilatie van fragmenten waarin Rutte bijna letterlijk de boodschap van andere politici herhaalt alsof hij het zelf bedacht heeft.

"Omdat voor de Partij van de Arbeid niet je afkomst, maar je toekomst telt", horen we Wouter Bos als voice-over zeggen in een campagnespot van de partij uit 2010. Wat zei Rutte bij RTL Late Night op 23 januari 2017? "We kijken niet naar je afkomst, we kijken naar je toekomst."

Rutte speelt niet alleen leentjebuur bij de PvdA, ook van het CDA pikt hij een oneliner.

Op 11 januari 2017 zegt partijleider Sybrand Buma in een campagnespot: "Dat je niet alleen voor jezelf leeft, maar ook een plicht hebt naar anderen toe." In dezelfde uitzending van RTL Late Night herhaalt Rutte: "Dat er meer is in het leven dan jezelf, dat je ook moet geven aan je omgeving."

Oké, naastenliefde is wellicht een universele waarde. Om Rutte van jatwerk te betichten, gaat in dat licht misschien wat ver. Maar kijk dan eens naar het volgende voorbeeld.

Dit zei de toenmalig Amerikaanse president Bill Clinton in 1993:

"Er is niks mis met Amerika dat we niet kunnen repareren met wat goed is aan Amerika."

En dit zijn de woorden van Rutte bij het tv-programma Buitenhof op 15 januari 2017:

"Ik heb weleens gezegd, er is niks mis met Nederland wat we niet kunnen repareren met wat goed is aan Nederland."

Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Bekijk het item uit Zondag met Lubach hieronder terug (vanaf 2:20).

 

LEES OOK: Mark Rutte faalt als personeelschef, maar verkiezingen winnen kan-ie als geen ander