Premier Mark Rutte heeft een open brief geschreven aan alle Nederlanders. De brief is gepubliceerd op de website van de VVD en staat als advertentie in het AD.

De brief is de aftrap van de VVD-campagne voor de Provinciale Staten-verkiezing van 20 maart 2019. “We mogen ons Nederland nooit als vanzelfsprekend zien. In de snel veranderende, onstabiele wereld waarin we leven is er maar een klein vonkje nodig”, schrijft Rutte.

Hij vergelijkt Nederland met een vaasje, “dat we met 17 miljoen gewone mensen vasthouden”. Het is breekbaar en kan kapot gaan.

De premier verwijst onder meer naar de Brexit in Groot-Brittannië. “Daar hebben politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in chaos.”

Rutte schrijft verder dat er een groep mensen is die “alleen met zichzelf bezig zijn.” “Het is makkelijk om verschillen uit te vergroten tot harde tegenstellingen.” Maar volgens Rutte moeten we Nederland juist beschermen door compromissen te sluiten.

PVV-leider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor de brief van Rutte. "16 keer ik. Wat een narcist. Nederland interesseert Rutte niks", schrijft hij op Twitter.