De doofpot? Daar wil premier Mark Rutte niks van weten dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de vliegramp MH17.

Rutte maakte zich in het debat erg boos over beweringen dat de regering zaken zou toedekken rond de onderzoeken naar de toedracht van de MH17-ramp. Hij sprak over onzin-insinuaties. Volgens Rutte bemoeit de regering zich niet met de onderzoeken om de onafhankelijkheid van die onderzoeken niet te beschadigen.

“Dat wij vanwege de handelsrelaties met Rusland of de gezellige contacten met Oekraïne, of omdat wij dingen geheim willen houden, dat wij dingen zitten toe te dekken, dat wij dingen in doofpotten zitten te doen waar het MH17 betreft, is totale nonsens”, aldus de premier.

Rutte reageerde onder meer op een vraag van parlementariër Louis Bontes, die wees op de oprichting van een werkgroep voor waarheidsvinding door nabestaanden.

Bekijk het fragment van Ruttes uitbarsting in het Tweede Kamer-debat hieronder terug.

Overigens stelde Rutte dat de identificatie van twee slachtoffers van de MH17-ramp vrijwel uitgesloten is. De premier noemde de kans "helaas heel klein'' dat die twee personen alsnog worden geïdentificeerd. Op 21 maart 2015 was van 296 van de 298 slachtoffers de identiteit vastgesteld. Onder de doden waren bijna 200 Nederlanders.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei in het debat dat door middel van nieuwe technieken zal worden geprobeerd DNA-profielen te krijgen uit kleine stoffelijke resten. Mogelijk kan dat leiden tot identificatie van de twee laatste niet-geïdentificeerde slachtoffers. "De kans daarop is uiterst gering. Hoe vervelend dat ook is'', beklemtoonde ook Van der Steur.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl