Premier Mark Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger als VVD-lijsttrekker. Dijkhoff wordt vaak genoemd als kroonprins, maar zijn imago liep een deuk op door onder meer verkeerde declaraties en ophef over zijn wachtgeld.

Dijkhoff is nu voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

In Elsevier Weekblad zegt Rutte dat hij in Dijkhoff niet per se een toekomstige lijsttrekker ziet. Volgens het tijdschrift laat Rutte daarmee feitelijk de VVD-kroonprins vallen. “Klaas is prima. Maar ’t is niet per se hij. Dat is niet zo.” Rutte noemt minister Cora van Nieuwenhuizen ook prima. Zij zei afgelopen zomer dat het tijd is dat een vrouw premier wordt.

Rutte zelf zegt in een reactie dat hij “helemaal niemand” laat vallen. “Er wordt nieuws gemaakt van iets dat er helemaal niet is.” Volgens hem schetste hij alleen maar hoe het proces bij VVD werkt.

De partijleider vertelt in het blad dat het bij de VVD geen gewoonte is dat de fractievoorzitter de opvolger wordt. “Die regel is er niet. De VVD is een compleet anarchistische club. Daar zit helemaal geen lijn in dat soort dingen.”

Dijkhoff zelf benadrukt dat hij dat zelf ook altijd heeft gezegd. "Niemand is per se opvolger en niemand wordt op voorhand uitgesloten. Ik had het omgekeerde antwoord erger gevonden."

Gaat Rutte door als VVD-leider?

Rutte bekijkt nog of hij zelf nog wil doorgaan als VVD-leider. Hij wil komende zomer de knoop doorhakken. Hij wil zichzelf geen limiet opleggen. Hij was in 2006 voor het eerst lijsttrekker van de liberalen. Sinds 2010 is hij premier.

Lees meer: De opkomst van Mark Rutte – hoe de protegé van Ivo Opstelten nu zijn derde kabinet leidt

Rutte is niet bang dat hem hetzelfde overkomt als zijn voorganger Jan-Peter Balkenende, premier van 2002 tot 2010. Die ging achteraf bezien één termijn te lang door en zag bij de verkiezingen de helft van de CDA-kiezers vertrekken waardoor het aantal zetels werd gehalveerd.

"Er zijn geen regels in de politiek. Slechts twee dingen zijn bepalend. Heb ik de energie? Heb ik de ideeën? Dus erger ik me nog steeds kapot over allerlei dingen in het land die ik anders wil, dan ga ik door", aldus Rutte.

Toch denken veel VVD'ers daar anders over. NRC sprak in maart 169 lokale partijleden. Twee derde was van mening dat het tijdperk Rutte op zijn einde loopt. Zij zijn voorstander van 'een frisse wind' en 'vers bloed'.

Negen van de tien VVD'ers die aan het woord kwamen zijn zeer te spreken over Dijkhoff, als een 'man van het volk' die duidelijke taal spreekt. Dijkhoff wordt dan ook het vaakst genoemd als mogelijke opvolger van Rutte.

Lees meer: