• Premier Rutte hoorde donderdagochtend anderhalf uur eerder dan de rest van de Tweede Kamer wat er in de gespreksverslagen met de voormalige verkenners stond.
  • Rutte wil zijn bron niet prijsgeven, omdat deze vertrouwelijk is. Ook niet na een schorsing waarin hij daar op verzoek van de Kamer nog eens goed over heeft nagedacht.
  • De Tweede Kamer is woest en eist opheldering.

VVD-leider Mark Rutte hoorde donderdagochtend rond 07.30 uur “via via” dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt toch voorkomt in het verslag van zijn gesprek met de oud-verkenners.

Het gaat om een vertrouwelijke bron die hij niet wil vrijgeven, zegt de demissionair premier op vragen van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Andere partijen konden de gespreksverslagen pas vanaf 09.00 uur inzien.

Rutte hoorde van de onbekende bron “specifiek over Omtzigt wat er in stond”, zei hij. In het verslag gaat het om een mogelijke ministerspost voor Omtzigt.

Het Tweede Kamerdebat over de verkenningschaos werd een half uur geschorst, omdat de meeste partijen uitleg eisten over de 'bron' van Rutte. Maar ook na de schorsing wilde Rutte die niet onthullen.

"Ik kreeg vanmorgen om half acht een niet gevraagd telefoontje van iemand die via via had gehoord dat ik Pieter Omtzigt toch had genoemd. Ik ga deze bron niet onthullen. Bij verdere vragen erover, zal ik niet nader ingaan op die bron", zei de VVD-leider daarover.

Kamer hevig verontwaardigd

Partijen in de Kamer zetten zware druk op de VVD'er om de bron toch prijs te geven. De fractievoorzitters reageerden verontwaardigd op de houding van Rutte. "Dit is onacceptabel", zei Forum-leider Thierry Baudet. Hij wil dat de nieuwe verkenners, Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), naar de Kamer komen om uitleg te geven over het lek.

Volgens Lilian Marijnissen van de SP speelt Rutte "hoog spel". De houding van Rutte "bemoeilijkt de kabinetsformatie", waarschuwde Jesse Klaver (GroenLinks). Hij vindt het gebeuren "onacceptabel", omdat alle partijen in de verkenning over dezelfde informatie moeten beschikken.

DENK-leider Farid Azarkan noemt het een "schoffering van de Tweede Kamer", Joost Eerdmans van JA21 waarschuwde hem dat de waarheid toch boven water komt. Partijen stellen voor om desnoods het "verkenningskantoor overhoop te halen" om erachter te komen.

D66-leider Sigrid Kaag deed een voorzichtiger voorstel. "Is er toch nog een manier waarop hij de naam kan delen, op een degelijke en vertrouwelijke manier", opperde zij tegenover Rutte. Hij zou daar later in het debat op kunnen terugkomen, stelt zij voor.

Ollongren hoorde woensdag al dat Rutte over Omtzigt heeft gerept

Kajsa Ollongren is woensdagavond laat door de verkenners op de hoogte gesteld van het feit dat VVD-leider Mark Rutte in een gesprek met de ex-verkenners toch heeft gesproken over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat hebben de verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees aan de Tweede Kamer laten weten in een tijdlijn die ze hebben opgesteld.

De oud-verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma hadden eerder in een brief aan hun opvolgers juist laten weten dat in hun gesprekken met de zeventien lijsttrekkers de naam van Omtzigt niet was genoemd. Rutte heeft eerder ook voor de camera's ontkend dat hij Omtzigt te berde heeft gebracht in het gesprek met Ollongren en Jorritsma.

Van Ark en Koolmees hebben woensdagavond niet meer gesproken met Jorritsma. Die was onbereikbaar, schrijven ze aan de Kamer. Daarna hebben de verkenners donderdagmorgen om 08.00 uur opnieuw met beide oud-verkenners gesproken.

Rutte sprak wel over Omtzigt, maar herinnerde zich dat niet

Donderdag werden op verzoek van de Tweede Kamer de gespreksverslagen met de voormalige verkenners vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Rutte heeft geopperd om Omtzigt een ministerspost aan te bieden, terwijl de VVD-leider vorige week juist zei dat hij in zijn gesprek met de verkenners niet over het CDA-Kamerlid sprak.

Rutte zei bij de start van het debat dat hij niet heeft gelogen. "Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd, en betreur dat ten zeerste", aldus Rutte. Zijn verklaring kwam hem op hoongelach uit de Tweede Kamer te staan, maar de premier hield eraan vast.

LEES MEER: Rutte sprak wel over Omtzigt: ‘Ik heb niet gelogen, maar me dat verkeerd herinnerd’