Als het aan de Franse presidentskandidate Marine Le Pen ligt, gaan we snel terug naar een soort Europese rekeneenheid voor verschillende munten. Denk aan de ECU, de voorloper van de euro. Al eerder gaf Le Pen aan dat ze van de euro af wil, maar tot nu toe had ze geen alternatief.

Dat zegt ze woensdag op een persconferentie in Parijs.

De verschillende Europese munten werden in 1979 in bepaalde verhoudingen samengenomen in een stelsel (Europees Monetair Stelsel), dat moest voorkomen dat de muntwaarden te veel schommelden. De rekeneenheid was gebaseerd op ‘een mandje’ met Europese munten en werd daarom ook wel ‘korfmunt’ genoemd.

Het aandeel van de munt in de korf werd bepaald door de economie van het betrokken land. De Duitse mark was doorgaans goed voor bijna een derde van ‘de korf’ en de gulden bijna 10 procent. In 1999 werd de ECU geschiedenis met de komst van de euro, die aanvankelijk ook ‘ecu’ zou heten.

Referendum

Volgens Le Pen realiseren steeds meer Europeanen zich dat hun economieën worden verstikt door de euro. Mocht ze de presidentsverkiezingen winnen, dan wil Le Pen zes maanden later een referendum te houden over de relatie tussen Frankrijk en Europa. In peilingen heeft Le Pen momenteel circa een kwart van de ondervraagden achter zich.

LEES OOK: 2017 is nu al het jaar van de Europese populist