Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:17

Het shirt dat voetballegende Diego Maradona droeg voor Argentinië bij de legendarische wedstrijd tegen Engeland tijdens het WK van 1986 wordt geveild. De Argentijnse wereldster, die in 2020 overleed, scoorde in de wedstrijd tegen Engeland een goal door de bal aan te raken met zijn hand, door Maradona zelf de ‘hand van God’ genoemd.

Op een veiling bij Sotheby’s moet het iconische shirt van Maradona omgerekend minimaal 5 miljoen euro opbrengen, maar de oudste dochter van de overleden voetbalster claimt dat het om het verkeerde shirt gaat.

Maradona scoorde in de wedstrijd tussen Argentinië en Engeland tijdens de kwartfinale van het WK van 1986 twee van de meest memorabele goals aller tijden. Argentinië won de wedstrijd met een score van 2-1.

De destijds 25-jarige Maradona sprong tijdens de wedstrijd boven de Britse keeper Peter Shilton uit om de bal met behulp van z’n hand in de goal te doen belanden. Vlak daarna scoorde Maradona een tweede goal met een onnavolgbare dribbel, waarbij hij zes Britse spelers passeerde.

Na de wedstrijd zei Maradona dat zijn eerste goal "een klein beetje met het hoofd van Maradona en een beetje met de hand van God" tot stand was gekomen.

Maradona wisselde na afloop van de wedstrijd van shirt met de Engelsman Steve Hodge, die sindsdien eigenaar is van het legendarische shirt van de Argentijn.

Het shirt van Maradona is de afgelopen twintig jaar tentoongesteld bij het National Football Museum in Manchester. Hodge heeft echter besloten dat hij het wil verkopen via een veiling bij Sotheby's.

De biedingstermijn loopt van 20 april tot 4 mei en het shirt van Maradona zal naar verwachting een bedrag tussen de 5 miljoen euro en ruim 7 miljoen euro opleveren.

Maradona en de Britse keeper Peter Shilton. Foto: Getty/Allsport

"Het shirt dat de hand van God representeert heeft een diepe culturele waarde voor de voetbalwereld, het Argentijnse volk en het Britse volk. De nieuwe eigenaar zal zeker enorm trots zijn op het meest iconische voetbalshirt ter wereld", zei Hodge over zijn beslissing om het shirt te verkopen.

'Niet het juiste shirt', zegt dochter van Maradona

De oudste dochter van Maradona, Dalma Maradona, claimt echter dat Hodge het verkeerde shirt ter veiling heeft aangeboden.

Woensdag zei de 35-jarige Dalma op Radio Metro dat haar vader halverwege de wedstrijd van shirt was gewisseld vanwege de hitte in het Azteca-stadion in Mexico-Stad.

"Die Engelse voetballer denkt dat 'ie papa's shirt uit de tweede helft heeft, maar daar is verwarring over. Hij kreeg het shirt uit de eerste helft. Ik wil dat duidelijk maken, zodat degene die het shirt [van Hodge, red.] wil kopen, weet wat de waarheid is."

Gevraagd naar waar het originele shirt van Maradona zich bevindt, zei Dalma: "Ik weet wie het heeft, maar dat ga ik niet vertellen, om die persoon niet in moeilijkheden te brengen. Het is in ieder geval niet mijn moeder. Het enige dat ik kan zeggen is dat het shirt dat wordt geveild, niet het shirt is waarmee mijn vader zijn goals heeft gescoord."

LEES OOK: Maradona leefde als een miljonair, maar zijn vermogen bedroeg aan het eind van zijn leven nog niet eens een half miljoen