• Werkplatform Maqqie boekte in coronajaar 2020 ruim vijf keer zoveel omzet.
  • De werk-app is een goedkoper alternatief voor uitzendbureaus en payrollers.
  • Maqqie dwingt gebruikers niet om zzp’er te zijn, maar biedt allerlei type vaste contracten aan en gratis bijscholing.

Hoe ziet een uitzendbureau eruit als je de intercedenten en kantoren wegdenkt? Maqqie komt daarbij in de buurt.

Het online werkplatform verbindt werkzoekenden met werkgevers voor een stuk minder dan de 15 tot 25 procent commissie van uitzendbureaus. Ook zzp’ers kunnen er gratis aan freelanceklussen komen.

Afgelopen jaar is de omzet van Maqqie meer dan vervijfvoudigd, tot ruim 3,3 miljoen euro. “Ondanks corona”, benadrukt oprichter Pieter Jacob Leenman aan de telefoon.

Hij miste een knop op LinkedIn om werkzoekenden en werkgevers direct met elkaar te verbinden, dus bedacht hij in 2017 een eigen platform en app om dat mogelijk te maken: Maqqie, dat “samenwerken een makkie maakt”. Daar kunnen tot nu toe 14.129 werknemers bij 1.098 bedrijven over meepraten.

De vergelijking van Maqqie met Uber, Temper en Taskhero wordt als snel gemaakt. Leenman snapt dit wel, maar volgens hem gaat die niet helemaal op.

Het werkplatform dwingt gebruikers niet om zzp'er te zijn, maar biedt ook allerlei type vaste contracten aan. Conform cao en met pensioenopbouw. Maqqie houdt dus vast aan sociale rechten van de werknemer. Bijzonder in de wereld van de Ubers en Deliveroo's.

Business Insider sprak met Leenman over de groei van Maqqie, waarom hij denkt dat zijn werk-app succesvol kan zijn en digitale veiligheid.

Maqqie heeft zijn omzet afgelopen jaar meer dan vervijfvoudigd. De coronapandemie is goed geweest voor jullie?

Leenman: "Nou, we zijn eerder ondanks corona zoveel gegroeid. Onze ambitie is om de komende drie jaar jaarlijks te vervijfvoudigen. En begin vorig jaar gooide corona roet in het eten voor die plannen."

"Gelukkig maakten we een enorme groei mee in het derde kwartaal en is het ondanks de pandemie goed gekomen. Dat komt omdat we een goede propositie hebben in deze tijden waarin veel markten onzeker zijn."

De app van Maqqie. Foto: Maqqie
De app van Maqqie. Foto: Maqqie

Hoe kunnen we Maqqie het beste omschrijven? Als een uitzendbureau zonder intercedenten?

"Ja, al plak ik zelf niet graag het label 'uitzendbureau' op Maqqie. Maar aan de achterkant is het wel toevallig hoe het werkt."

"Veel ondernemers hebben een Office 365-account voor de bedrijfssoftware. Met de Maqqie-applicatie kunnen ze hun personele organisatie organiseren. Van recruitment en planning tot aan het contract en de verloning. Die hele flow, voor een vast bedrag per uur."

"Voor de ondernemer regelt Maqqie alles als het gaat om werkgeverschap. We nemen de sores van het 'werkgever zijn' uit handen. De risico's van ziekte, loonaangiftes, etc. Dat wordt allemaal geregeld in één applicatie."

Waarom zouden werkgevers voor Maqqie kiezen? Er zijn al genoeg uitzend- en detacheringsbureaus toch?

"Er zijn uiteraard veel traditionele spelers die dit ook oplossen. De uitzenders, payrollers, enzovoort. Dat gaat nog erg op de traditionele manier. Dat kost veel tijd, gaat over veel lijntjes en schijven en kost veel geld."

"Dit zijn processen die uitermate geschikt zijn om te automatiseren. Daar wordt iedereen blijer van, want je kunt hier ook veel mee besparen. Maqqie haalt er alles tussenuit: de intercedent en het kantoor met alles erop en eraan. Maqqie bespaart bedrijven met een flexibele schil tussen de 15 en 25 procent aan kosten."

Hoe verschilt Maqqie van andere diensten als Temper of Taskhero?

"Wij noemen Maqqie de werk-app van Nederland. We willen alles regelen voor het bedrijf en de kandidaat."

"Alles gaat tegenwoordig richting platforms. Deze technologische revolutie gaat ook niet aan de arbeidsmarkt voorbij. Dat begon tien jaar geleden al met Werkspot. Niemand zit meer twintig jaar op dezelfde plek."

"Maar je ziet dat technologische spelers zoals Uber, Temper, Deliveroo maar ook uitzendbureaus er de kantjes vanaf lopen. Dat mensen bijvoorbeeld belanden in draaideurconstructies. Veroordeeld worden tot het zijn van zzp'ers. Niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd."

"Arbeid is juist geborgd in de bestaande structuren. Wij hebben als enige een oplossing die aansluit op de Nederlandse wet en regelgeving. We zien een arbeidsmarkt waar ons platform de plek is waar vraag en aanbod elkaar vinden. Op een transparante manier."

"Bij ons kun je kiezen wat bij je past: flexibele contracten, bepaalde of onbepaalde uren, freelance. We bieden alle soorten contractvormen aan, niet alleen flexibel werk. En we zijn breder: je vindt bij ons werk in de bouw, de beveiliging, zorg of administratieve banen. Van freelance tot payroll, in drie muisklikken geregeld."

Het platform is gratis te gebruiken voor werkzoekenden. Hoe verdienen jullie je geld?

"We verdienen alleen geld als er transacties over het platform lopen. Onder de motorkap heeft Maqqie een payroll-engine. Zeven procent van de kostprijs in plaats van de 15 tot 25 procent van uitzendbureaus of payrollers. Hiermee wordt het meeste verdiend. Massa is kassa."

"Voor freelanceklussen zijn we gratis, mits opdrachtgevers binnen tien dagen de freelancers betalen. Gebeurt dit niet, dan rekenen we bemiddelingskosten. Veel mensen betalen netjes binnen die termijn."

"Het mooie aan freelancers bedienen is dat er enorme crossselling-mogelijkheden zijn. Zo komen we binnen bij bedrijven, die dan zeggen: 'Oh, jullie doen ook payroll?'"

Maarten den Besten (l) en Pieter Jacob Leenman, de oprichters van Maqqie. Foto: Maqqie
Maarten den Besten (l) en Pieter Jacob Leenman, de oprichters van Maqqie. Foto: Maqqie

Maqqie let meer op de sociale rechten en positie van de werknemers die via jullie platform aan de bak komen. Dat is minder voordelig dan een Uber of Temper die inzetten op enkel en alleen flexwerkers. Hoe maken jullie winst?

"Momenteel is winst geen doel voor ons. Ik denk dat we de komende drie tot vijf jaar geen winst maken. En dat geeft niet. Dat is een stip aan de horizon."

"Geld verdienen is natuurlijk niet onbelangrijk, maar onze ambitie is om werkgeluk te creëren. De meest gelukkige workforce van Nederland. Daarom bieden we in principe alle medewerkers op het platform de mogelijkheid aan om cursussen te volgen via een samenwerking met GoodHabitz. We vinden het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen."

De afgelopen weken hebben we weer veel datalekken gezien, onder andere bij Facebook en Global Marketing Bridge. Hoe gaat Maqqie om met de digitale veiligheid? In de app van Maqqie zit behoorlijk wat gevoelige informatie van gebruikers...

"Digitale veiligheid is een van onze potentiële achilleshielen. Dat krijgt dan ook veel aandacht bij ons. We laten ethische hackers de beveiliging van de app regelmatig testen. In zogeheten penetratietesten gaan ze dan op zoek naar gaatjes in de applicatie. Dat is een van de maatregelen die we nemen om de veiligheid van onze data te waarborgen."

"We hebben ook beleid voor onze eigen medewerkers. De harde schijven en hardware is automatisch versleuteld. Alles werkt met two-factor authentication. Het is enorm belangrijk voor onze business. Over de app lopen IBAN en BSN-nummers, identiteitsbewijzen en gegevens over ziekte. Daar zitten we bovenop."

[activecampaign form=30]

Lees meer over ondernemen: