• De UEFA sluit Manchester City de komende twee seizoenen uit van Europees voetbal. Ook krijgt de club een boete van 30 miljoen euro.
  • Manchester City heeft volgens de Europese voetbalbond de regels voor Financial Fair Play overtreden.
  • De club uit Manchester gaat tegen de uitspraak in beroep bij sporttribunaal CAS.

Manchester City mag de komende twee seizoenen niet spelen in de Champions League, of een ander Europees toernooi. De UEFA gaf de kampioen van Engeland bovendien een boete van 30 miljoen euro.

De club krijgt de staf wegens “ernstige schendingen” van de financiële regels, zo laat de Europese voetbalunie in een verklaring weten.

Het voornaamste verwijt van de UEFA is dat Manchester City zich niet aan de regels van Financial Fair Play heeft gehouden. De club zou sponsorgelden te hoog hebben ingeschat, om aan bepaalde criteria te kunnen voldoen.

De financiële controlecommissie van de UEFA deed sinds maart 2019 onderzoek naar Manchester City onder leiding van de voormalige Belgische premier Yves Leterme. Dat gebeurde na publicaties in Der Spiegel en van Football Leaks.

Het klokkenluidersplatform meldde in november onder meer dat toenmalig UEFA-bestuurder Gianni Infantino Paris Saint-Germain en Manchester City hielp met het omzeilen van de regels op het gebied van Financial Fair Play.

De huidige voorzitter van de FIFA zou in 2014 als secretaris-generaal van de Europese voetbalbond een fiat hebben gegeven aan de twee Europese topclubs om honderden miljoenen euro’s te ontvangen via zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten met bevriende partijen. De extra inkomsten uit de bevriende sponsoring zouden niet openbaar worden gemaakt.

Manchester City gaat in beroep bij sporttribunaal CAS

City liet meteen weten bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de uitspraak. “We zijn niet verrast, maar wel teleurgesteld”, aldus de huidige nummer twee van Engeland.

Lees ook op Business Insider

“Wij willen dat ons bewijsmateriaal door een onafhankelijke instantie wordt bekeken”, aldus City. “De onderzoeker van de UEFA heeft al in 2018 publiekelijk laten weten welke sancties hij tegen ons wilde nemen. Nog voor er fatsoenlijk naar ons dossier was gekeken. Daarom hadden we dit wel zien aankomen. Dat neemt niet weg dat we het volkomen met de uitspraak oneens zijn.”

“Deze zaak is gestart door de UEFA, vervolgd door de UEFA en beoordeeld door de UEFA”, zegt City verder. “Van enige onpartijdigheid is totaal geen sprake. Vandaar dat wij onmiddellijk actie ondernemen en de zaak bij het CAS aanhangig maken.”

Het is niet de eerste keer dat de club van trainer Pep Guardiola een tik op de vingers krijgt. De disciplinaire commissie van de FIFA legde de club in augustus 2019 een boete op van 370.000 Zwitserse frank, omgerekend 340.000 euro. De Engelse club heeft volgens de wereldvoetbalbond de regels overtreden die betrekking hebben op het aantrekken van spelers jonger dan 18 jaar.

Manchester City is sinds 2008 in handen van de Abu Dhabi United Group, het bedrijf van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Lees meer: