Managementadviesbureaus en webwinkels waren in 2015 de populairste bedrijven onder startende ondernemers. Maar er stopten ook duizenden bureaus en winkels.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar werden er ruim 12 duizend managementadviesbureaus opgericht. Dat is zo’n 8 procent van alle bedrijven die in 2015 startten. In het afgelopen jaar stopten er ook zo’n 7 duizend managementbureaus.

Voor webwinkels geldt hetzelfde: daarvan werden er in 2015 ongeveer 8 duizend opgericht, en hielden 5 duizend online shops het voor gezien. Ongeveer 16 procent van alle webshops die Nederland rijk is, stopte er vorig jaar mee. Blijkbaar hebben veel online winkels het moeilijk, ondanks dat de Nederlandse consument steeds meer online besteedt.

Wat daarnaast opvalt, is dat medisch specialisten veel vaker een praktijk oprichten. Vorig jaar kwamen er bijna 4 duizend bij, tegenover nog geen 600 in 2014. Dat komt waarschijnlijk onder meer door wijzigingen in de declaratieregels, waardoor het aantrekkelijker was om een eigen bedrijf op te starten voor de specialisten.

(klik voor vergroting)

Aandeel-oprichtingen-en-opheffingen-binnen-eigen-branche-16-02-19

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl