Hoe kan een man met Aspergersyndroom die handelde vanuit de slaapkamer van zijn ouderlijk huis, mede aan de basis hebben gestaan van de ‘flash crash’ van 2010 op Wall Street?

Op 6 mei 2010 kenden de financiële markten een van de meest turbulente momenten in hun bestaan. De Amerikaanse Dow Jones-index ging in iets meer dan een half uur tijd met 9 procent onderuit.

In luttele tijd verdampte duizend miljard dollar aan beurswaarde. In het kielzog van de Dow gingen ook andere belangrijke beurzen onderuit, hoewel herstel snel volgde.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is de inmiddels legendarische Flash Crash mede het werk van een man, die vanuit zijn ouderlijk huis onder de rook van het vliegveld Heathrow in Londen handelde op Chicago Mercantile Exchange, de grootste beurs in de wereld voor opties en termijncontracten.

Met gigantische verkooporders om de markt te manipuleren, zou de 37-jarige Navinder Sarao in krap vijf jaar tijd bijna 38 miljoen euro hebben verdiend. Aan de flash crash zelf zou hij bijna 800 duizend euro hebben overgehouden.

Flitshandel

De Chicago Mercantile Exchange is geautomatiseerde beurs waar milliseconden het verschil tussen winst en verlies kunnen maken. Het is een geliefd domein van flitshandelaren, die met razendsnelle computers en geavanceerde algoritmes de markt proberen voor te zijn bij het plaatsen van aan- en verkooporders.

Volgens de BBC lijkt Sarao het feit dat destijds veel flitshandelaren hetzelfde algoritme gebruikten in zijn voordeel te hebben gebruikt. Hij modificeerde de software en plaatste via een hoge snelheidsverbinding met internet voor honderden miljoenen euro's aan verkooporders zonder daadwerkelijk tot verkoop over te willen gaan.

De orders waren slechts bedoeld om de rest van de handelaren te doen geloven dat er meer verkooporders dan kooporders in de markt lagen. Zodra prijzen in reactie daarop daalden, haalde Sarao een streep door de verkoop en kocht in tegen lagere prijzen, in de wetenschap dat koersen weer zouden opveren.

Uitlevering VS

Sarao mag van een Britse rechter worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij tot 380 jaar celstraf kan worden veroordeeld. Zijn tegoeden zijn op last van een Amerikaanse rechter bevroren.

De handelaar ontkent alle aantijgingen en stelt "gewoon goed te zijn in zijn werk".  Volgens zijn advocaten, die in beroep gaan tegen de uitlevering, lijdt Sarao aan een ernstige vorm van het syndroom van Asperger.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl