Poolse werknemers in Nederland zijn voor makelaars een nieuwe doelgroep op de huizenmarkt.

Vooral makelaars in Limburg, Den Haag en Rotterdam, waar veel Polen wonen, zien in de bevolkingsgroep een gat in de markt. Met voorlichtingsbijeenkomsten en websites in het Pools proberen ze Poolse werknemers en zzp’ers voor een huis te interesseren.

Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl, webportaal van de Poolse Gemeenschap in Nederland, en voorzitter van de Stichting van Poolse Experts in Nederland (STEP), ziet het afgelopen jaar steeds meer signalen van makelaars die Poolse werknemers aan huizen willen helpen. Tegelijk waarschuwt ze voor deze ontwikkeling. ,,Makelaars willen graag zaken doen, de woningmarkt zit immers op slot, maar de migranten zijn zich niet bewust van de financiële risico’s.”

Polen kopen huis in Nederland

Cijfers over Polen op de Nederlandse huizenmarkt zijn niet paraat, maar de Limburgse makelaar George Vossen ziet een duidelijke stijging van Poolse huizenkopers in zijn regio. ,,Dan praat je over tientallen in het laatste jaar”, zei hij dinsdag voor BNR.

,,In eerste instantie gaan ze huren, maar inmiddels zijn ze al een fors aantal jaren hier. Er zijn dezelfde mogelijkheden als voor Nederlanders om gewoon huizen te kopen”, aldus Vossen aan de vooravond van een voorlichtingsavond in Venlo. De interesse van Polen neemt volgens hem toe vanwege de dalende huizenprijzen en de lage rente. Het gaat volgens de makelaar vooral om jonge mensen die zich blijvend in Nederland willen vestigen.

Dit soort voorlichtingsbijeenkomsten vinden geregeld plaats in Nederland, zegt Bos-Karczewska. ,,Maar de mensen realiseren zich niet welke problemen kunnen ontstaan. De meeste Polen zijn maar tijdelijk hier. Wat gebeurt er als ze hun flexbaan verliezen”, vraagt zij zich af. ,,De huizenprijzen kunnen bovendien verder dalen. Als ze hun huis dan gedwongen moeten verkopen, hebben ze een groot probleem. Dat is de keerzijde van de medaille.”

Volgens Bos worden migranten hierover slecht geïnformeerd en ,,onafhankelijk advies is er niet”.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl