De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag opmerkelijke kritiek geuit op twee Russische mediakanalen, terwijl de Russische president Vladimir Poetin naast hem stond.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Poetin in Parijs werd Macron door een journalist gevraagd waarom hij bepaalde Russische media de toegang had geweigerd tot zijn campagnehoofdkwartier.

De campagne van Macron was vlak voor zijn verkiezingsoverwinning doelwit van een massale cyberaanval die door cybersecurity-bedrijven te herleiden viel naar Russische hackers. Macron beschuldigt Russia Today en Sputnik van het verspreiden van misleidende informatie.

“Russia Today en Sputnik zijn invloedrijke media die meerdere malen hebben gelogen over mij en mijn campagne”, zei Macron. “En daarom zijn ze niet uitgenodigd in mijn hoofdkwartier. Maar alle media, ook de Russische, hebben toegang gehad tot mijn campagne.”

“Het was dus serieus dat buitenlandse media zich hebben gemengd in een democratische campagne door onwaarheden te verspreiden. En ik ga me daar niet op die manier aan overgeven”, ging de Franse president verder. “Russia Today en Sputnik hebben zich niet gedragen als mediakanalen en journalisten, maar als invloedrijke organen voor propaganda en valse propaganda.”

Tijdens de persconferentie zei Poetin dat hij en Macron de inmenging bij de verkiezingen niet hebben besproken, maar hij verwierp de beschuldigingen dat Rusland heeft geprobeerd de Franse verkiezingen te beïnvloeden.

Poetin verdedigde ook zijn ontmoeting met Marine Le Pen voor de verkiezingen, de belangrijkste rivaal van Macron. Poetin zei dat het gek was geweest geen ontmoeting te hebben met een kandidaat die zich uitsprak voor betere relaties met Rusland.

Lees ook op Business Insider

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gezegd dat er een door Rusland georganiseerde poging is gedaan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden om Donald Trump in het zadel te helpen.

De FBI en comités van het Amerikaanse Congres doen op dit moment onderzoek naar de Russische inmenging en naar de vraag of campagnemedewerkers van Trump hebben samengewerkt met Russische overheidsmedewerkers.

Poetin ontkende ook dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.