De bewindvoerders van Macintosh Retail hebben nu ook het faillissement aangevraagd voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Hoogenbosch Retail Group, Manfield en PRO Sport. Ook voor Macintosh E-commerce en Steve Madden geldt dit. Het bestuur van Scapino vraagt uitstel van betaling aan.

Het moederbedrijf van de schoenenketens zelf was vorig week al officieel failliet verklaard. Voor de meeste andere vennootschappen was tot nu toe alleen uitstel van betaling gevraagd en verkregen. De bewindvoerders verwachten dat hun verzoek om de surseances om te zetten in een faillissement dinsdag nog wordt behandeld door de rechtbank in Maastricht.

Alle winkels en de webshops blijven voorlopig open. Bewindvoerders zijn op dit moment samen met de banken in gesprek met overnamekandidaten voor de Macintosh Groep. Daarbij worden alle scenario’s onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het retailbedrijf.

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh afgelopen jaar al een aantal bedrijfsonderdelen. Onder meer de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum werden te gelde gemaakt. Eerder had het bedrijf al afscheid genomen van BelCompany en Halfords. De schuldenlast bleef evenwel te hoog.

Verkopen najaar vielen tegen

Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte Macintosh op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

"Het ziet er niet best uit. Dit is niet positief'', reageerde vakbondsbestuurder Kitty Huntjens van CNV. Ze vreest dat er geen kopers voor de ketens als geheel meer worden gevonden. Volgens haar moet nu eerder worden gedacht aan overnames van losse filialen.

Macintosh telt meer dan vijfhonderd winkels in de Benelux. Alleen voor zijn Belgische keten Brantano is nog geen aanvraag tot faillissement of surseance ingediend. Alle winkels en de webshops blijven voorlopig open. De bewindvoerders zeggen nog in gesprek te zijn met diverse overnamekandidaten. Daarbij worden volgens hen alle scenario’s onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het retailbedrijf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl