• Horecaleverancier Lindenhoff is met een eigen maaltijdbox begonnen.
  • De box kost 60 euro voor drie maaltijden voor twee personen en is daarmee duurder dan bij concurrenten HelloFresh en Marley Spoon.
  • Business Insider heeft de box voor één week uitgeprobeerd: ambachtelijke ingrediënten en originele recepten vallen op.

Horecaleverancier Lindenhoff is met een eigen maaltijdbox begonnen. Voor bijna 60 euro krijg je voor twee personen ingrediënten voor drie chef-waardige maaltijden thuisbezorgd.

Vergeleken met concurrentie van HelloFresh (40,95 euro) en Marley Spoon (45 euro) is de box van Lindenhoff best prijzig. Ook de keuze is beperkter. Bij HelloFresh en Marley Spoon kun je wekelijks kiezen uit dertig gerechten, bij Lindenhoff is dat acht.

Ik heb voor Business Insider Nederland voor één week de box van Lindenhoff uitgeprobeerd.

Daarbij heb ik gekozen voor drie gerechten voor twee personen: Courgetteburgers op brioche (vega), Kamper lamsworst en Baambrugs big kotelet.

Mijn ervaring begon wat moeizaam omdat de Amsterdamse bezorger TringTring de box niet had bezorgd op de afgesproken dag.

Als oplossing werd er een nieuwe box opgestuurd, met een fles champagne en olijfolie om het goed te maken. Op de dag dat de nieuwe box aankwam dook de eerste doos op bij mijn benedenbuurman. Veel van de ingrediënten waren helaas niet meer bruikbaar omdat hij de box langer dan één dag in zijn gang en dus buiten de koelkast had laten staan.

Het was wel jammer om het vlees en de yoghurt uit de eerste box weg te moeten gooien. Hopelijk gebeurt het Linddenhoff niet te vaak dat de box verkeerd aangeleverd wordt.

De twee boxes van Lindenhoff. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya
De twee boxes van Lindenhoff. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya

Wat gelijk opvalt als de doos open gaat, is de kwaliteit van ingrediënten: Sorrento citroenen, Lautrec knoflook, briochebollen met sesamzaad en Agria aardappelen. Je krijgt gelijk zin in om te gaan koken.

In de doos zit een handig envelopje met drie recepten. De eerste maaltijd die ik maak zijn de 'Courgetteburgers op brioche'.

Voor stap 1 van het recept moet ik de courgette raspen en dan het vocht uitknijpen in een schone theedoek. Ik geef eerlijk toe: ik vind dat best een gedoe, ik had een kant-en-klare courgetteburger verwacht.

Ik pak een theedoek en volg de stappen. Tot mijn verrassing komt er heel veel water uit de theedoek, het was dus toch wel een nuttige handeling. Het probleem is dat de courgetterasp plakt aan die theedoek, dus die mag gelijk in de was.

De uitgeknepen courgette. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya
De uitgeknepen courgette. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya

Mijn inspanningen met de courgette werpen wel hun vruchten af: de burgers krijgen een krokant korstje. De salade van geraspte winterpeen en kappertjes smaakt ook goed bij de burger.

Uiteindelijk ben ik stiekem trots op mezelf: ik heb vanuit het niets een vega-burger gemaakt.

Courgetteburgers op brioche. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya
Courgetteburgers op brioche. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya

De volgende avond is de 'Kamper lamsworst'-maaltijd aan de beurt. Het recept vraagt om rasp van een halve citroen, mijns inziens een onverwacht ingrediënt voor een aardappelsalade. Achteraf kan ik zeggen dat dit een verrassende smaak oplevert, het zuur doet denken aan azijn in de stamppot maar het is net wat frisser.

Verder valt het mij op dat ook dit recept best origineel is. De helft van de peterselie moet ik 1 minuut bakken totdat het knapperig wordt:

Het recept vraagt om de peterselie knapperig te bakken voor de aardappelsalade. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya
Het recept vraagt om de peterselie knapperig te bakken voor de aardappelsalade. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya

Bij de aardappelsalade en de worst hoort ook een salade van romaine sla en cherrytomaatjes. Ik merk dat het aantal cherrytomaatjes echt royaal is, normaal gesproken doe ik niet zoveel bij een salade.

Deze ruime hoeveelheid van ingrediënten samen met originele keuzes zoals de citroenrasp bij de aardappelen zorgen ervoor dat de maaltijd verrassend en feestelijk is.

Kamper lamsworst. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya
Kamper lamsworst. Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya

Als ik aan de laatste maaltijd begin, merk ik dat ik gewend geraakt ben aan de Lindenhoff-box. Het is fijn dat de keuzestress van de ingrediënten of recepten mij bespaard blijft.

Voor 'Baamburgs big kotelet' maak ik weer aardappelen maar deze keer is het een puree gemengd met pastinaak. Normaal gebruik ik nooit pastinaak als ik kook. Dat is het voordeel van koken met zo'n box: je wordt gedwongen om buiten de gebaande paden te koken.

Ik heb twee grote stukken vlees (elk meer dan 200 gram), dus ik besluit om maar er één klaar te makeen en de tweede te bewaren voor een andere maaltijd. Ook hier merk ik dus dat Lindenhoff niet gierig is wat betreft de ingrediënten.

Ook dit recept dwingt mij om niet lui te zijn maar een extra stap te zetten: in plaats van een kant-en-klare pot appelmoes moet ik zelf appelstukjes bakken. Terwijl deze goudbruin worden in sissende boter, wordt mijn keuken gevuld met een aangename zoete geur. De appeltjes smaken verrukkelijk bij de vlees en de aardappel-pastinaakpuree:

Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya
Foto: Business Insider/Alina Borovitskaya

Zou ik het doen? Zelf een box van Lindenhoff bestellen?
Ik denk van wel.

Dankzij de ambachtelijke ingrediënten voelen de maaltijden feestelijk aan en in de drie recepten die ik heb gemaakt heb ik geen rare culinaire keuzes opgemerkt die mij niet in de smaak vielen. Ook was ik met alle drie maaltijden relatief snel klaar; binnen de aangegeven tijd van 30 tot 40 minuten.

Lees meer over eten en maaltijdboxes: