Maakt de activistische belegger Bill Ackman het nog goed met de beleggers in zijn aan het Damrak genoteerde beleggingsfonds?

Veel reden tot juichen hebben de beleggers in het aan de Amsterdamse beurs genoteerde beleggingsfonds van Bill Ackman niet gehad. Sinds het beursdebuut in oktober 2014 bij Euronext Amsterdam is het aandeel Pershing Square Holdings bijna in waarde gehalveerd.

Een betere timing voor een beursnotering was destijds niet denkbaar voor het fonds, dat grote belangen aanhoudt in enkele grote en middelgrote Amerikaanse bedrijven. In 2014 was Ackman met een rendement van 40 procent één van de meest gevierde hedgefondsmanagers in de sector. Die winst is in 2015 en de eerste twee maanden van 2016 echter verdampt.

De belangrijkste rendementsvernietiger is het belang van 9 procent in Valeant Pharmaceuticals. De farmaceut en partner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming heeft wegens vermeende boekhoudfraude een groot deel van de beurswaarde zien verdampen.

Tij keren

In een poging om klanten – grote beleggers als pensioenfondsen en staatsfondsen – gerust te stellen heeft Ackman deze week een stoeltje opgeëist in de raad van bestuur van Valeant.

Omdat het niet de eerste keer is dat de activistische belegger zich rechtstreeks bemoeit met de bedrijfsvoering biedt dat aanknopingspunten voor Nederlandse aandeelhouders van Pershing Square Holdings. Als Ackman het tij kan keren, is dat waarschijnlijk terug te zien in de koers.

De vraag is dus hoe succesvol eerdere pogingen van de Amerikaanse miljardair zijn geweest om bedrijven op de rails te krijgen.

Met warenhuisketen J.C. Penney is het slecht afgelopen, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal. De omzet van de 'V&D van de Verenigde Staten' kelderde met een kwart na het aantreden van Ackman in 2011 en een mislukte strategiewijziging. De koers van het aandeel stond ruim 50 procent lager toen de Amerikaanse belegger in 2013 zijn zetel in de raad van bestuur opgaf.

Ingrijpen van Ackman

Met de ontwikkeling van spoorwegexploitant Canadian Pacific en die van vastgoedfonds General Growth Properties is het veel beter vergaan na het ingrijpen van Ackman, respectievelijk in 2011 en 2009. Nadat Ackman commissaris werd, stegen Canadian Pacific en General Growth respectievelijk 100 en 170 procent in waarde.

Het staat dus 2-1 voor de verandermanager Ackman. Of de belegger Ackman denkt dat hij iets dergelijks met Valeant kan bewerkstelligen, vertelt hij mogelijk op 6 april, tijdens de toelichting op kwartaalcijfers van Pershing Square.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl