De lidstaten van de Europese Unie werden het donderdag eens over de afschaffing van het bankgeheim voor buitenlanders. 

Daar ging jarenlang gesoebat aan vooraf. Luxemburg lag als laatste EU-lidstaat dwars, maar ging donderdag op de Europese top in Brussel overstag. Het akkoord werd door Europees president Herman Van Rompuy bekendgemaakt.

‘Onmisbaar in strijd tegen fraude’

Hij noemde de nieuwe Europese regels onmisbaar voor de lidstaten om hun strijd tegen fiscale fraude en belastingontduiking op te voeren. Om grensoverschrijdende belastingontduiking te verminderen, gaan alle EU-landen binnenkort gegevens over spaartegoeden van buitenlanders automatisch uitwisselen.

Luxemburg, met zijn vele buitenlandse spaarders, vreesde een uitstroom van kapitaal. Het land eiste vergelijkbare afspraken met Europese landen buiten de EU die aantrekkelijk zijn voor spaarders: Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, Andorra en San Marino.

Nog dit jaar akkoord met Zwitsers

De onderhandelingen tussen de EU en die landen zijn inmiddels gevorderd. De Europese top vindt dat er nog dit jaar een akkoord op tafel moet liggen. Maar als er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, moet de Europese Commissie in Brussel de druk opvoeren om te voorkomen dat er een concurrentienadeel voor de EU ontstaat.

Met de nieuwe afspraken komt Europa op één lijn met de wereldwijde standaard voor automatische uitwisseling van belastinginformatie. Wel zijn nog Europese afspraken over administratieve samenwerking nodig. Die worden voor eind dit jaar verwacht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl