Het westerse militaire bondgenootschap NAVO is niet in staat om het luchtruim van zijn lidstaten in Centraal- en Oost-Europa te verdedigen bij een eventuele Russische aanval met raketten en drones.

Dat schrijft het Britse zakenblad The Financial Times op basis van anonieme experts.

NAVO-lidstaten beschikken slechts over een fractie van het benodigde materieel om een grootschalige Russische luchtaanval af te slaan, luidt hun boodschap.

Een NAVO-functionaris stelt desgevraagd tegen de FT dat de luchtverdedigingsvoorraden inderdaad “zijn verminderd”.

Daar moet wel verandering in komen. “De nieuwe defensieplannen van de NAVO verhogen de vereisten voor lucht- en raketverdediging aanzienlijk, zowel wat betreft kwantiteit als paraatheid”, aldus de functionaris.

Zorgen om conflict tussen de NAVO en Rusland

De berichtgeving van de FT komt naar aanleiding van toenemende zorgen over een mogelijk conflict tussen de NAVO en Rusland.  

Zo verwacht Estland de komende jaren een “aanzienlijke toename van Russische troepen langs de grens”, aldus een rapport van de inlichtingendienst van het land. “Het Kremlin anticipeert waarschijnlijk op een mogelijk conflict met de NAVO in de komende tien jaar.”

Dinsdag dreigde de Russische president Vladimir Poetin dat het Kremlin vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen tegen Europese landen die Oekraïne oproepen om Rusland rechtstreeks aan te vallen.

“Functionarissen van NAVO-landen, vooral degenen die in Europa zijn gevestigd, met name in kleine Europese landen, moeten zich volledig bewust zijn van wat er op het spel staat”, klonk de boodschap van Poetin.

VS overwegen goedkeuring van gebruik wapens in Rusland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft woensdag laten weten dat de Verenigde Staten overwegen Oekraïne toe te staan ​​Russisch grondgebied aan te vallen met door de VS geleverde wapens, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

Blinken, die op bezoek is in Moldavië, zei dat dit idee levensvatbaar is geworden door de situatie op het slagveld in Oekraïne. Daar is Rusland al maanden aan de winnende hand.

Het was de eerste keer dat een topfunctionaris van de Amerikaanse regering publiekelijk heeft aangegeven dat de VS een dergelijke beleidswijziging overwegen. Tot op heden hebben de VS steeds gezegd dat Oekraïne geen doelen op Russisch grondgebied mag aanvallen met ATACMS-raketten of andere Amerikaanse wapens, aldus de WSJ.

Sommige Europese NAVO-bondgenoten, onder wie Frankrijk, dringen erop aan dat de aan Oekraïne opgelegde beperkingen worden opgeheven.

LEES OOK: Poetin houdt een strategisch eiland in de Baltische Zee van NAVO-lidstaat Zweden scherp in de gaten, aldus een Zweedse topmilitair