• Een groep van 22 studenten van de TU Eindhoven heeft een gele sportwagen gemaakt van afval, genaamd Luca.
  • De auto bestaat uit hergebruikte PET-flessen, uit de oceanen opgevist plastic en gerecycled hard ABS-plastic.
  • De elektrische motoren van Luca zitten in de achterwielen.
  • De sportwagen heeft een bereik van 220 kilometer en een topsnelheid van 90 km/u, maar is niet bedoeld om daadwerkelijk de weg op te gaan.

Studenten van de TU Eindhoven presenteren deze donderdag een wel heel bijzondere vuilniswagen. Ze hebben een elektrische sportwagen gemaakt van afval, genaamd Luca.

De groep van 22 studenten heeft anderhalf jaar gewerkt aan de gele sportwagen, die bestaat uit gebruikte PET-flessen, plastic uit de oceaan en huisafval. “Met deze auto willen wij laten zien dat afval een waardevol materiaal is, ook in complexe toepassingen als een auto”, vertelt teamlid Matthijs van Wijk op de website van de TU Eindhoven.

Het onderstel is gemaakt van vlas en gerecycled plastic dat grotendeels is opgevist uit de oceaan. De carrosserie, ruiten en het interieur bestaan uit hergebruikte materialen, zoals PET-flessen, huishoudelijk afval en van gerecycled ABS, een hard plastic dat in veel consumentenproducten gebruikt wordt, zoals speelgoed, televisies en keukenproducten. De gele ‘lak’ is een wrap, een gekleurde duurzame folie.

Niet alle elementen konden van gerecycled materiaal worden gemaakt, schrijft de NOS. Zo zou een voorruit van hergebruikt plastic te donker worden en zijn ook het stuur en de pedalen nieuw.

De Luca heeft een bereik van 220 kilometer

De Luca heeft elektrische motoren die in de achterwielen zijn geplaatst. “Als de batterijen leeg zijn, kun je ze eruit halen om op te laden of om te verwisselen. Dat is een bewuste keuze, want mocht er op termijn een nieuwe techniek komen in plaats van batterijen, kun je ze vervangen.”

De sportwagen heeft een bereik van 220 kilometer.

De auto weegt zonder batterijen slechts 360 kilo. Dat is ruim de helft minder dan vergelijkbare auto’s. Luca is met een topsnelheid van 90 kilometer per uur niet direct geschikt om daadwerkelijk mee de snelweg op te gaan, maar dat was ook niet het doel van het project.

Toch proberen de studenten de auto nog wel goed te laten keuren, zegt Van Wijk tegen het Eindhovens Dagblad: "We gaan een kenteken aanvragen, want we willen op termijn een rondrit maken."

Auto Recycling Nederland reageert tegenover de NOS enthousiast op het project. "Zo'n afvalauto zal echt niet meteen morgen in de showroom staan", zegt Martijn Boelhouwer van ARN. "Maar ik denk dat dit heel inspirerend kan zijn voor de branche."

De auto is donderdagmiddag officieel onthuld door voormalig astronaut André Kuipers in Katwijk aan Zee.

Lees meer over duurzame projecten: