De Franse schoenenontwerper Christian Louboutin kan het alleenrecht claimen op rode zolen. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in de zaak die Louboutin had aangespannen tegen winkelketen VanHaren. Het ontwerp met de kenmerkende zolen is origineel genoeg om Louboutin merkbescherming te gunnen, meent het Hof.

VanHaren verliest met de uitspraak onverwacht een slag om de zaak die begon toen Louboutin in 2013 naar de rechter stapte. De winkelketen had in 2012 damesschoenen met hoge hakken en rode zolen verkocht, voor een paar tientjes. VanHaren pleegde daarmee volgens Louboutin inbreuk op zijn handelsmerk. De Fransman had zijn merk in de Benelux laten inschrijven. De schoenen van Louboutin zijn bekend om de hoge hakken met rode zolen en kosten honderden euro’s.

Het Hof gaat met het arrest ongebruikelijk in tegen het advies van de advocaat-generaal, die in juni 2017 had geoordeeld dat geen merkbescherming kan worden verleend aan een kleur “als concurrenten daardoor worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden”.

De rechtbank in Den Haag had bij het EU-hof voor advies aangeklopt omdat in de Europese merkenrichtlijn wel “de vorm die een wezenlijke waarde aan de waar geeft” is beschermd, maar er niets in staat over de kleur.

De zaak gaat nu terug naar de rechtbank in Den Haag voor een definitieve uitspraak.

LEES OOK: Deze Amsterdamse schoenen van kauwgom gaan de hele wereld over – en dat is niet alleen goed voor het milieu

Lees ook op Business Insider