Het verrassende nieuws dat de Zwitserse frank wordt losgekoppeld van de euro, kostte de Amerikaanse bank Citigroup meer dan 150 miljoen dollar (130 miljoen euro). Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde bij ’s werelds grootste valutahandelaar.

Ook andere grote spelers in de financiële wereld, Deutsche Bank en Barclays, verloren veel geld nadat de Zwitserse centrale bank donderdag met de aankondiging naar buiten kwam. Volgens Bloomberg gaat het bij Deutsche Bank om 150 miljoen dollar en bij het Britse concern om minder dan 100 miljoen.

Woordvoerders van de betreffende banken wilden niet reageren.

FXCM

Zwitserland schokte wereldwijd de markten door de koppeling tussen de koers van de eigen frank en de euro los te laten. De frank werd ten opzichte van andere valuta in korte tijd tientallen procenten meer waard.

Eerder werd al bekend dat bij FXCM, een Amerikaans bedrijf dat valutatransacties voor beleggers verzorgt, veel klanten flinke verliezen leden door het nieuws uit het Alpenland. Gezamenlijk gaat het om zo'n 225 miljoen dollar, aldus FXCM dat hierdoor in de problemen kwam. Vrijdag kon het bedrijf ternauwernood zijn activiteiten voortzetten na het afsluiten van een grote lening.

Alpari

Het Nieuw-Zeelandse Global Brokers en het Britse Alpari kwamen er minder goed vanaf. Die ondernemingen stellen hun deuren te moeten sluiten vanwege de koersexplosie.

Het verlies komt ook bij Citigroup niet bepaald gelegen. De bank maakte eerder deze week bekend dat het zijn winst afgelopen kwartaal bijna geheel zag verdampen, vergeleken met het vierde kwartaal 2013. De inkomsten van de bank stonden fors onder druk door de onrust op de financiële markten en de opmars van de dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl