De Nederlandse economie kan een loongolf wel gebruiken, na jaren van matiging en aanhoudende crisis. Dat geluid lieten vakbonden, maar ook DNB-president Klaas Knot de afgelopen maanden horen. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Bestuurders in twee grote sectoren van de Nederlandse economie, de bouw en de detailhandel, voelen niets voor een ongebreidelde loonstijging, zo blijkt uit een belrondje van Het Financieele Dagblad.

Vakbond FNV heeft een algemene looneis van 3,5 procent stijging neergelegd voor 2018. Maar volgens directeur Jan Meerman van koepelorganisatie INretail is de kaalslag in het winkellandschap, vooral bij het Midden- en Kleinbedrijf nog lang niet voorbij. “De helft van hen maakt nauwelijks of geen winst. Zij zitten rond de armoedegrens, en leggen het af tegen bol.com en Zalando”, laat hij aan het FD weten.

LEES OOK op Business Insider: het geheim van bol.com, volgens de man die het bedrijf hielp groeien van nul naar meer dan één miljard omzet

Meerman van INRetail schat dat er in de sector nog zo’n 20 procent overcapaciteit is die de komende drie tot vijf jaar moet uitvallen. Daar passen geen forse loonstijgingen bij. “Ik geef toe: wij zijn geen goede betalers en zullen dat ook niet snel worden.”

In de bouw vallen vergelijkbare geluiden te horen, aldus het FD. Hoewel er weer volop werk is in de bouw moeten grote bouwbedrijven eerst meer vet op de botten krijgen, na jaren van crisis. HR-directeur George Raessens van Heijmans wijst tegenover de klant op de nog altijd relatief lage financiële buffers van bouwers.

CAO-lonen stijgen 1,5 procent in derde kwartaal

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde donderdag dat de cao-lonen zijn in het derde kwartaal van dit jaar met 1,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee lag de loonstijging net boven de toename van de consumentenprijzen, die met 1,4 procent klommen.

De hoogste loonstijging deed zich voor in de landbouw, met 2,2 procent, door loonsverhogingen in de glastuinbouw en dierhouderij. Bij de overheid namen de lonen met 0,3 procent toe. In het onderwijs gingen de lonen echter met 0,2 procent omlaag. In 2016 was in deze sector juist nog sprake van een grote loonsverhoging (3,9 procent), maar er is nu nog geen loonsverhoging voor 2017 afgesproken.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt in een reactie dat voor heel 2017 de loonsverhoging in het onderwijs zal uitkomen op 1 procent (500 euro per leraar). Voor volgend jaar is in de begroting al geld vrijgemaakt voor een verdere stijging van de lonen in het onderwijs, aldus een verklaring. Donderdag houden basisschoolleraren een staking uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs.