De lockdown wordt naar verwachting met drie weken verlengd.

Het kabinet werkt aan een uitbreiding van steun voor ondernemers.

Officieel wordt de verlenging van de maatregelen dinsdagavond aangekondigd, in een persconferentie van Rutte en coronaminister De Jonge.

Begin volgende week worden verdere details besproken met een groter deel van het kabinet.

De Nederlandse lockdown wordt naar verwachting met drie weken verlengd. Dit ondanks de dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnamen.

Omdat de coronamaatregelen langer zullen gelden, werkt het kabinet aan een uitbreiding van steun voor ondernemers. Dat zeggen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

De meest betrokken bewindspersonen kwamen zondag bijeen op het Catshuis om over de situatie te praten.

Half december werd de lockdown aangekondigd tot zeker 19 januari, maar premier Mark Rutte gaf al aan dat de hoge besmettingscijfers van de afgelopen tijd niet hoopvol stemden.

Officieel wordt de verlenging van de maatregelen dinsdagavond aangekondigd, in een persconferentie van Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Begin volgende week worden verdere details besproken met een groter deel van het kabinet.

Harde klappen voor horeca

De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen. Restauranteigenaren en kroegbazen moeten hun zaak al lang gesloten houden, en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht.

Verder is de evenementensector hard geraakt. De ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees gaan de komende tijd bekijken hoe de getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden.

Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen.

"Het is van groot belang dat er extra compensatie komt voor de horeca. Dat is hard nodig", zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in reactie op het nieuws dat het kabinet de lockdown wil verlengen en extra steunmaatregelen wil voor ondernemers.

"Het is ook van groot belang dat er nu ook compensatie komt voor de startende ondernemers die in 2020 begonnen zijn", aldus Willemsen.

Non-food vertegenwoordiger INretail vreest de komende maanden "een tsunami" aan faillissementen en ontslagen. "Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad." De brancheorganisatie is "extreem verontrust. Iedere dag wordt de situatie nijpender."

In een peiling waar 1.300 ondernemers aan meededen, gaf ruim 60 procent aan zeker te weten dat hun onderneming in 2021 moet afslanken. Tienduizenden banen staan op de tocht en de paniek is groot. "Er dreigt een groot maatschappelijk probleem, waarvan ook toekomstige generaties de lasten moeten dragen."

INretail wil ook dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt. "Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken."

LEES OOK: Langere lockdown nodig vanwege langzame daling cijfers, zegt OMT-lid De Jong