De blind date van een Chinese vrouw veranderde in een nachtmerrie toen grote delen van haar stad Zhengzhou plotseling in lockdown gingen en ze noodgedwongen een week moest doorbrengen in het huis van de man die ze net had leren kennen.

De 34-jarige vrouw met de achternaam Wang legde haar ervaringen vast in meerdere video’s op Douyin, de Chinese versie van TikTok. In de filmpjes vertelt Wang dat ze voor een elektronicabedrijf in Guangzhou werkt en dat haar ouders tijdens een bezoek aan huis een serie blind dates voor haar hadden geregeld.

Kinderen proberen te koppelen is heel gebruikelijk bij traditionele Chinese families. Vrijgezelle vrouwen van boven de 27 worden door hun ouders vaak bestempeld tot probleemgeval en gezien als “overblijvertjes”.

Een van de blind dates van Wang kreeg plotseling een dramatische wending. De man in kwestie nodigde haar op 7 januari uit in zijn huis voor een lekkere maaltijd, toen grote delen van de stad Zhengzhou plotseling in lockdown gingen nadat er 42 coronabesmettingen waren vastgesteld. En toen was ze ineens tot hem veroordeeld. 

"Hij wilde laten zien hoe goed hij kon koken en nodigde me uit bij hem thuis voor een diner. Maar de coronapandemie zorgde voor een plotselinge lockdown", vertelde Wang op 10 januari tegen het Chinese nieuwsmedium The Paper.

"Tijdens de quarantaine was hij zo stil dat ik soms dacht dat het een houten pop was of zo, maar hij was op zich best oké", zegt ze. "Hij kookte, maakte schoon en was aan het werk. En hoewel het eten niet heel lekker was, bleef hij de hele tijd koken."

Wang heeft veel van de maaltijden die haar blind date heeft gemaakt vastgelegd. Op een van de filmpjes is een bord vermicelli te zien met een eierschotel als bijgerecht. 

Later postte Wang een ander filmpje, waarin ze reageerde op haar eerdere video's die viraal waren gegaan op Weibo, de Chinese variant van Twitter. 

"Ik ben een al wat oudere vrouw, dus werd ik geacht op meerdere dates te gaan tijdens een bezoek aan mijn geboortestad", zei Wang. "Ik ben nu nog steeds in zijn huis. Hij is een man van weinig woorden en praat nauwelijks, maar omdat mijn filmpjes viraal zijn gegaan krijgt hij veel telefoontjes van vrienden. Veel dank aan iedereen voor de steun." 

Op 12 januari, 5 dagen na het begin van de date, zat Wang nog steeds vast in het huis van de man. "Weer een dag dat ik gevoed wordt", schreef Wang op de Chinese versie van TikTok. "Mijn date zegt dat hij een boek wil gaan schrijven over deze ervaring." 

Harde lockdowns in Chinese steden

Veel districten in Zhengzhou zijn nog steeds in lockdown, terwijl de lokale autoriteiten de inwoners massaal aan het testen zijn, meldt Xinhua News.

Plotselinge lockdowns komen als gevolg van de 'zero covid'-strategie vaker voor in China. Hele steden gaan binnen enkele uren op slot om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.

Er zitten momenteel ongeveer 20 miljoen Chinese burgers in lockdown. Zo ging de stad Anyang met 5,5 miljoen inwoners maandag in lockdown, na twee gevallen van de omikronvariant. Ook de steden Xi'an met zo'n 13 miljoen inwoners en Yuzhou met ruim 1 miljoen inwoners zijn in lockdown. 

Volgens de Nationale Gezondheidscommissie zijn er op 12 januari verspreid over heel China 190 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal actieve gevallen op 3.460 komt.

LEES OOK: Versoepelingen op komst in Nederland: Winkelen op afspraak, hoger onderwijs weer open en meer ruimte voor sport