Gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen moeten al volgend jaar worden verboden. Daarvoor pleit NVB-Bouw, dat de belangen van bouwondernemers en aannemers behartigt.

Deze zomer verdwijnt de verplichting nieuwe woningen op het gasnet aan te sluiten, maar volgens NVB-Bouw biedt een algeheel verbod bouwers meer duidelijkheid ,,Nu kan de ene gemeente gas loslaten, terwijl de andere dat niet doet. Het zou goed zijn om met een verbod een gelijk speelveld te creëren’’, zegt voorzitter Piet Adema.

In de maatschappij is het draagvlak voor een afscheid van gas groot, mede door de Groningse aardbevingsproblematiek. Een omschakeling naar andere energiebronnen helpt bovendien de uitstoot van broeikasgas te verminderen.

De sector wil daarom een steentje bijdragen. ,,We vertegenwoordigen 80 procent van de bouwers. Veel leden bouwen al gasloze woningen’’, aldus Adema. ,,Laten we nu doorpakken.”

De woningbouw zit de laatste jaren flink in de lift, met een tekort aan geschikte werknemers als gevolg. Toch verwacht Adema niet dat een verplicht afscheid van de cv-ketel de krapte op de arbeidsmarkt verergert. ,,Dezelfde mensen die nu cv-ketels installeren, kunnen ook warmtepompen installeren.”

Adema wijst op een eerder pleidooi dat Uneto-VNI, brancheorganisatie voor installateurs, hield voor een einde aan cv-systemen met gas. Diezelfde vereniging kondigde vrijdag een loket aan dat installateurs uit de fossiele sector moet begeleiden naar ‘groen’ werk. Bij dit punt, waaraan ook het UWV meewerkt, kunnen bijvoorbeeld technici aankloppen die door de energietransitie hun werk in een kolencentrale verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Lees ook op Business Insider