Werkgeversclub FME voor Nederlandse technologiebedrijven roept op tot staatsingrijpen bij het beschermen van de belangen van de staalfabrieken in IJmuiden.

De vrije markt is mooi, maar als het om strategische belangen gaat zijn Nederlandse werkgeversclubs niet geheel vies van staatsinmenging.

FME, de lobbyclub voor Nederlandse technologiebedrijven doet vrijdag in het Financieele Dagblad een noodoproep aan de Nederlandse regering om zich te bemoeien met de toekomst van de staalfabrieken in IJmuiden.

Voormalig VVD-kamerlid Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is voorzitter van de FME. Zij stelt in een ingezonden brief in het FD dat “Duitse, Franse en andere overheden” niet schromen om “op te komen voor nationale industriële belangen. Het is nu tijd dat ook onze overheid dat doet en dat het kabinet in de bres springt voor het behoud van de unieke positief van een Nederlands staalbedrijf.”

Onzekerheid toekomst staal IJmuiden

De kwestie draait om de positie van de Nederlandse tak van de Indiase staalgigant Tata Steel. Tata wil zijn Britse staalfabrieken verkopen en er heerst grote onzekerheid over de toekomst van het complex bij IJmuiden. Het door Nederlandse vakbonden en gevreesde scenario is een verkoop van Tata Steel Netherlands aan het Duitse ThyssenKrupp.

Frits van Wieringen van de centrale ondernemersraad vreest in het geval van een overname door de Duitsers het verlies van duizenden banen in ondersteunende functies als IT en inkoop, zo stelt hij tegenover het FD.

De fabrieken van IJmuiden behoren tot de modernste van Europa, maar de staalmarkt kamp met forse overcapaciteit, mede door het hoge aanbod vanuit China.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl