De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland is ,,beter dan ooit”, zei de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis. De twee hebben volgens planning ruim een uur lang gepraat over onder meer over de internationale handel, de NAVO en het MH17-dossier. Over de eerste twee thema’s leven forse meningsverschillen tussen de VS en Nederland.

Volgens Trump is de handel met de EU en dus ook met Nederland niet eerlijk, terwijl Rutte aan het begin van het gesprek juist benadrukte dat die handel in beide landen juist banen óplevert, en niet kost, zoals Trump vaak stelt.

Rutte maakte een zelfverzekerde indruk en zei dat de heffingen op staal en aluminium van tafel moeten. Hij pleitte voor onderhandelingen om te kijken waar de pijnpunten aan beide kanten zitten en onderbrak Trump op een gegeven moment zelfs. Het gesprek verliep “eerlijk en stevig”, zei Rutte na afloop.

‘Moederszoon’ Rutte versus ‘vaderstype’ Trump

De beide leiders zijn volgens NLP-coach Bouke de Boer zeer verschillende types. Rutte is een moederszoon, iemand die de kat uit de boom kijkt voordat hij handelt en op zoek is naar harmonie, vertelde De Boer voorafgaand aan de ontmoeting aan Business Insider. Trump is juist een vaderstype. Volgens De Boer is dat ietwat nadelig, aangezien vaderstypes doorgaans beter met elkaar klikken.

“De zachte kant kan in de weg staan van een moederszoon. In het streven de harmonie te bewaren, kan die te vriendelijk zijn.”

Zo verliep de ontmoeting die maandagavond iets na achten Nederlandse tijd begon echt, voor zover dat naar buiten is gekomen:


Donald Trump ving Rutte op bij de ingang van het Witte Huis.


En hier de bewegende beelden van de aankomst van Rutte, waarbij hij direct bij het uitstappen de elleboog van Trump greep om zijn beruchte agressieve handdruk te voorkomen.


Amerikaanse volgers van het officiële twitter-account van het Witte Huis weten vanaf vandaag ook hoe onze premier eruit ziet.

President Trump ontvangt Mark Rutte in The Oval Office. Voordat ze in gesprek gingen konden de aanwezige journalisten foto’s schieten van de beide leiders.


Trump begon vrijwel onmiddellijk over de internationale handel. Volgens de Amerikaanse president zijn “we dicht bij het sluiten van een paar goede handelsdeals, althans: eerlijke handelsdeals. Eerlijke handelsdeals voor onze belastingbetalers, onze werknemers en onze boeren”, zo tekende persbureau ANP op.


Grote vraag was welke gesprekstechnieken Rutte zou gebruiken. Cartoonist Bas van der Schot nam daar in de Volkskrant alvast een voorschot op


In het verleden leek Balkenende voor de vleiende stijl te hebben gekozen toen hij op bezoek was bij de toenmalige president Bush.


Trump lijkt anno 2018 in elk geval aandachtig te luisteren naar Rutte.


Rutte viel Trump zelfs in de rede, viel RTL-correspondent Erik Mouthaan op:

Hier de bijbehorende beelden:

Rutte wees vervolgens op het aantal banen dat de handel tussen de VS en Nederland oplevert. Zijn doel is ,,om dat te verhogen”. Hij stelde dat ,,er zoveel mogelijkheden zijn voor de VS en Nederland om meer te doen” om elkaars economie en veiligheid te versterken.


Trump nam volgens ANP ook de gelegenheid te baat om een waarschuwing af te geven aan de Wereldhandelsorganisatie, die zijn protectionistische koers afwijst en vrijhandel juist wil bevorderen. Als die de VS slecht blijft behandelen, dan zal hij ingrijpen, zei hij, zonder nadere toelichting.


Na afloop van de bijeenkomst zei Rutte dat Trump verzekerd heeft dat de VS achter Nederland blijven staan in het MH17-dossier.

De toon van het gesprek was ,,open en stevig bij tijd en wijle”, zei Rutte. Maar ,,dat hoort ook zo”, want zo gaat dat volgens de premier in een familierelatie.


Voorafgaand aan de ontmoeting op het Witte Huis legde Rutte een krans op de militaire begraafplaats Arlington. Dat was volgens hem een blijk van dank voor de Amerikaanse bijdrage aan onze bevrijding in de Tweede Wereldoorlog.


Ook keek de premier toe hoe de ambassadeurs van Nederland en de VS een defensieverdrag ondertekenden dat gericht is op meer militaire samenwerking tussen beide bondgenoten


Op het Twitter-account van Trump bleef het lang verdacht stil, maar aan het eind van de dag meldde hij dat hij het een eer vond Rutte te ontvangen. Missie geslaagd?