Litecoin staat woensdagochtend meer dan 15 procent in de plus, na de aankondiging dat er een afsplitsing van de digitale munt komt.

De nieuwe cryptomunt heet litecoin cash.

Litecoin-bezitters krijgen 10 tokens van litecoin cash voor elke litecoin die ze bezitten, aldus de stichting achter de nieuwe munt.

Doel van litecoin cash is om de snelheid waarmee een block wordt gevonden te verhogen, zodat het netwerk sneller transacties kan verwerken. Bij litecoin ligt die nu ongeveer op een block per 2,5 minuut.

Litecoin cash zal net als bitcoin de ‘proof of work’-methode met het SHA-256-algoritme gebruiken om transacties te verifiëren. Dat is opvallend, omdat litecoin zelf het scrypt-algoritme gebruikt dat energiezuiniger is.

De splitsing zal plaatsvinden bij block 1371111. Het litecoin-netwerk is op het moment van schrijven bij block 1368481. Dat betekent dat de splitsing naar verwachting op dinsdag 20 februari rond 03.00 uur zal gebeuren.

Litecoin kende net als veel andere cryptomunten een enorme stijging in 2017. De prijs ging van ruim 4 dollar in januari naar 365 dollar in december.

De schepper van litecoin, Charlie Lee, waarschuwde zelfs voor zijn eigen munt. Hij deed al zijn litecoin van de hand om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Een week voor de aankondiging van litecoin cash tweette Lee nog dat een splitsing niet zou gebeuren:

Charlie Lee Litecoin twitter

Foto: Twitter

Splitsingen zijn niet ongebruikelijk in de cryptowereld, maar ze gaan bijna altijd gepaard met ophef. Zo splitste bitcoin cash zich af van bitcoin in augustus 2017 met als doel om de transactiesnelheid van het netwerk te verhogen. Sindsdien zijn de initiatiefnemers ervan beschuldigd mee te liften op de populariteit van de bitcoin.

Business Insider kon de identiteit van de mensen achter de Litecoin Cash Foundation niet verifiëren. Volgens de website zijn er vier personen bij betrokken, maar achternamen of een cv staan er niet bij.

Litecoin-bezitters die hun litecoin cash-tokens willen claimen kunnen de instructies volgen op de website van de stichting.

LEES OOK: Belasting betalen over cryptomunten: 7 vragen