Uit eten gaan, een film pakken of een weekend weg: het zit er even niet meer in. Natuurlijk zijn er alternatieven, zoals een diner van je favoriete restaurant thuis laten bezorgen of een huisje huren in Nederland. Toch is de kans groot dat je aan het einde van de maand meer geld overhoudt in vergelijking met pre-coronatijden. Wat doe je daarmee?

Een optie is om het te investeren in cryptomunten. De bitcoin staat de afgelopen weken volop in de belangstelling door de flinke koersstijging. In plaats van je door die hoge prijs te laten afschrikken, kun je je er ook door laten inspireren. Dezelfde bitcoin die onlangs door de grens van 40.000 dollar schoot, kon je zes jaar geleden bijvoorbeeld kopen voor minder dan 300 dollar.

Het is vandaag de dag makkelijker dan ooit om zelf voor ieder denkbaar bedrag te gaan beleggen in bitcoin. Het klinkt misschien spannend, aangezien bij cryptovaluta iedere vorm van regulering ontbreekt. Wél wordt de markt steeds transparanter.

Zo is de Rotterdamse broker LiteBit een van de eerste cryptopartijen die voldoet aan de eisen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Bovendien ben je bepaald niet de enige die zijn geld in cryptomunten stopt: onlangs werd bekend dat autofabrikant Tesla maar liefst voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht.

Zo kun je binnen 10 minuten beginnen met beleggen in cryptomunten

1. Account aanmaken
Je kunt via LiteBit bijvoorbeeld al met een klein bedrag beleggen in bitcoin. Dat gaat ongeveer net zo makkelijk als online shoppen bij je favoriete webshop. Net zoals bij het online winkelen, is het aanmelden als klant een kwestie van het invullen van je persoonlijke gegevens.

LiteBit controleert die gegevens vervolgens op verschillende manieren. Zo wordt voorkomen dat andere mensen toegang krijgen tot jouw gegevens of digitale cryptoportemonnee.

Het doorlopen van die controles gaat overigens even snel als dat je deze alinea leest: je voert simpelweg de codes in die je per e-mail en sms ontvangt. De laatste stap is het met je smartphone inscannen van een paspoort of identiteitsbewijs, dus het is handig om die bij de hand te houden.

2. Je identiteit verifiëren
Volg de aangegeven stappen om je identiteit te verifiëren en je kan snel aan de slag met het handelen in crypto!

3. Beginnen met handelen
Vervolgens stort je een bedrag in je cryptowallet en kun je met LiteBit Credits bitcoins kopen. Of Dogecoin. Of Ethereum. In totaal zijn er meer dan vijftig verschillende cryptomunten waar je op het platform in kunt handelen. Het is ook mogelijk om een klein deel van een munt te kopen, zodat je bijvoorbeeld al met 10 of 100 euro kunt gaan beleggen in bitcoins die na de recente stijging meer dan 40.000 dollar per stuk kosten.

Koersstijging van de bitcoin

Een belangrijke reden voor de enorme prijsstijging van bitcoin en andere cryptomunten, is dat er slechts een beperkt aantal van is. Omdat het steeds meer computerkracht kost om nieuwe cryptomunten aan te boren, neemt het aantal bovendien steeds langzamer toe.

Net als bij goud vinden sommige mensen die schaarste aantrekkelijk, aangezien er geen centrale bank is die steeds meer bitcoin kan ‘bijdrukken’. Er is natuurlijk geen garantie dat bitcoin in de toekomst verder gaan stijgen. De koers kan ook hard dalen. Investeer dus alleen geld dat je over hebt.

Bitcoin en andere cryptomunten worden naast particuliere beleggers steeds vaker ook door andere partijen omarmd. Wist je dat BlackRock twee fondsen de kans geeft om ook in deze munt te investeren? Met een belegd vermogen van 8.700 miljard dollar is BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Kortom: de beleggingswereld neemt digitale munten serieuzer. Het zou kunnen dat je cryptowallet over een aantal jaar uitgroeit tot één van de basisingrediënten van een beleggingsportefeuille, net als aandelen nu.

Dit is het tweede artikel in de Maand van het vertrouwen in crypto. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.