Miljardair en techondernemer Reid Hoffman is een belangrijke steunpilaar van de Democratische partij.

De medeoprichter van het zakelijke, sociale platform LinkedIn zet zijn persoonlijke vermogen in om Donald Trump uit het Witte Huis te verdrijven.

Hoffman omzeilt regelmatig de gevestigde orde van de Democratische Partij om zelf te kunnen beslissen waar zijn donaties terechtkomen.

Amerikaanse miljardairs mengen zich volop in de Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2020.

Zo spendeert ondernemer en miljardair Michael Bloomberg miljoenen in Florida om Democraat Joe Biden te helpen in deze belangrijke ‘swing state’, waar de verschillen in de peilingen klein zijn. En afgelopen jaar zegde medeoprichter Bernie Marcus van de keten Home Depot zijn steun toe voor de herverkiezingscampagne van Trump.

Een belangrijke steunpilaar voor de Democraten is Reid Hofman, miljardair en medeoprichter van het zakelijke, sociale platform LinkedIn. Hoffman is één van de belangrijkste donoren van de Democraten, blijkt uit een profiel van de techondernemer op de site Vox. 

De missie van Hoffman is het versterken van de Democratische Partij. Daarover spreekt hij met de gevestigde orde binnen de partij, maar tegelijk schroomt hij niet om op eigen initiatief acties te ondernemen, zo blijkt uit de analyse van Vox.

Lees ook op Business Insider

Hoffman ziet zichzelf als een soort coach om op allerlei gebieden te zorgen voor verbetering. Hij haalde een universitaire graad in de filosofie, maar stortte zich daarna op techstartups, omdat hij dacht op die manier meer te kunnen bijdragen aan “de ontwikkeling van de mensheid”, schetste Business Insider’s Richard Feloni eerder.

Volgens Hofmann moeten snel groeiende techbedrijven zich ook bewust zijn van de implicaties van hun snelle ontwikkeling op de maatschappij in bredere zin.

LinkedIn-miljardair Reid Hofmann bemoeit zich tegen Democratische Partij aan

Wat betreft zijn bemoeienis met de Democratische Partij schroomt Hoffman niet om op eigen houtje te beslissen waar zijn donaties terechtkomen. Zo spendeerde hij in 2017 bij tussentijdse verkiezingen in de staat Virginia 3 miljoen dollar om groepen te steunen die buiten de gevestigde partijkanalen opereerden

Bij de presidentsverkiezingen van 2020 steunde Hofmann aanvankelijk senator Cory Booker. Maar inmiddels heeft hij zijn volle steun uitgesproken voor Joe Biden. 

Afgelopen juli publiceerde Hofmann een blogpost met de titel: A Vote for Biden Is a Vote for American Business. En daarna was hij betrokken bij een belangrijke fondsenwervingsbijeenkomst voor Biden met oud-president Barack Obama.

Insiders binnen de Democratische Partij geven tegenover Vox aan zich zorgen te maken over de betrokkenheid van Hoffman voor de langere termijn. Zijn belangrijkste doel lijkt te zijn: zorgen dat Donald Trump niet nog eens vier jaar de bewoner van het Witte Huis wordt.

En het is nog maar de vraag of Hoffman zijn steun voortzet, als dat doel is bereikt. Volgens Vox heeft een medewerker van Hoffman tegenover een bestuurder van de Democratische Partij duidelijk gezegd: “Of we nu winnen of verliezen, na 2020 doen we even niets meer.” 

LEES OOK: Amerikaanse president wordt vrijwel altijd herkozen, tenzij er een recessie is: kan Trump ondanks zwakke economie de winst pakken?