• De Nederlandse provincie Limburg is de grootste coronahaard van het westen van Europa.
  • Ons hele land staat al sinds vorige week op het hoogste niveau op de Europese coronakaart.
  • De meeste besmettingen worden echter vastgesteld in het midden van Europa.
  • Lees ook: Kerst wordt ‘coronahaard’ als besmettingscijfers niet dalen.

Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC, het Europa-brede equivalent van het RIVM, is Limburg de grootste coronahaard van West-Europa. Ons land kleurt inmiddels helemaal donkerrood op de coronakaart die de dienst iedere donderdag publiceert.

In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers. Nergens in het westen van Europa worden zoveel coronagevallen vastgesteld.

Ook voor Nederland is dat dus een record, sinds het begin van de epidemie had een provincie nog nooit zo veel positieve tests.

Limburg en de elf andere provincies blijven, zoals verwacht, op het hoogste waarschuwingsniveau staan. Op de kaart staan in totaal 212 regio’s. Limburg en zestien andere regio’s hebben meer dan 2000 besmettingen per 100.000 mensen.

De meeste besmettingen worden vastgesteld in het midden van Europa. In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg zijn van 8 tot en met 21 november 3237 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgt Opper-Oostenrijk. Andere landen met veel positieve tests zijn Slowakije, Tsjechië, Slovenië en Kroatië.

Ook in andere Europese landen stijgt het aantal bevestigde besmettingen. Sardinië stond vorige week als laatste regio van heel Europa op groen, het laagste waarschuwingsniveau, maar gaat nu naar oranje.

LEES OOK: Outbreak Management Team adviseert open houden van al het onderwijs