De startup Light in Amerika heeft een onmogelijk doel gesteld: zorgen dat mensen hun smartphones wegleggen.

Light werd in 2014 opgericht en bracht een jaar later zijn eerste product uit: de Light Phone. Die kon alleen maar bellen en de tijd vermelden. Zelf noemde Light zijn vinding een “best wel domme smartphone”.

Light is bedoeld als een soort metgezel van je smartphone en moet mensen helpen hun smartphone thuis te laten en van het leven te genieten.

Inmiddels heeft Light een opvolger: de Light Phone 2. Dit is een verbeterde versie van het eerste model.

Het apparaat van de tweede generatie lijkt het tij mee te hebben. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van de tijd die we naar schermen turen op onze hersenen.

Apps die mensen afraden hun smartphones veel te gebruiken worden populairder. Daarbij zijn mensen zich steeds meer bewust van de tactieken die apps gebruiken om hen zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden.

Vandaar dat het ontwerp van de nieuwste Light-telefoon bewust minimalistisch is. De Light Phone 2 richt zich slechts op enkele taken: bellen, berichten versturen en routebeschrijvingen krijgen. Tijd verspillende functies zoals social media en spelletjes worden uitgeschakeld.

Lees ook op Business Insider

Zo werkt het.


Light werd opgericht door Joe Hollier en Kai Tang.

Foto: Hollier (l) en Tang. Bron: Light

Hollier heeft een artistieke achtergrond en hield zich bezig met design en filmmaken. Hij had eerder een designstudio en een skateboardbedrijf genaamd: Five on That.

Tang is een expert op het gebied van productontwerp en -ontwikkeling en heeft tien jaar over de wereld gereisd.


Hollier en Tang ontmoetten elkaar in 2014  en mochten smartphone-apps ontwikkelen bij de kweekvijver van Google. Maar ze vonden dat er al genoeg verslavende apps zijn en besloten om een telefoon te creëren die zo weinig mogelijk wordt gebruikt.

Foto: Light

Recente gegevens van het databedrijf Flurry tonen aan dat mensen in de Verenigde Staten hun telefoon vijf uur per dag gebruiken, terwijl een studie van techbedrijf Asurion uitwees dat Amerikanen hun telefoon gemiddeld 80 keer per dag controleren.

Veel van die tijd wordt besteed in apps. Populaire smartphone apps, zoals Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat, zijn ontworpen om je aandacht te trekken met psychologische trucjes.


In 2015 lanceerde Light zijn eerste product op Kickstarter. Het werd de Light Phone genoemd en je kon er alleen mee telefoneren.

Foto: Light

De Light Phone kon niet sms’en, geen verbinding maken met Twitter, geen foto’s maken en zelfs geen e-mails versturen.

Hollier en Tang ontwierpen de telefoon als een soort bescherming voor smartphonegebruikers: je laat de smartphone thuis laten en gebruikt alleen simpele functies via de Light Phone. Je blijft bereikbaar, maar je bent minder met je telefoon bezig en let meer op de wereld om je heen.

De Light Phone is niet alleen een stukje techniek, het product heeft ook een filosofische boodschap. Hollier en Tang willen mensen laten zien dat het belangrijk is om de digitale wereld los te kunnen laten. “We worden bang voor verveling, bang voor eenzaamheid”, schreven ze in een blogpost,


De boodschap van Light moet zijn aangeslagen bij gelijkgestemden. Het bedrijf zegt dat er ruim 10.000 Light telefoons zijn verkocht in meer dan 50 landen.

Foto: Light

Nu is Light terug met een tweede generatie telefoon: de Light Phone 2.

Foto: Light

De Light Phone 2 is krachtiger dan het originele apparaat.

Foto: Light

Light zegt dat zijn nieuwe product iets meer kan dan eerste versie, maar nog ver verwijderd is van een smartphone.

“Light Phone 2 moedigt je aan om meer tijd te besteden aan de dingen waar je het meest van houdt, zonder afleiding”, zei Light in een aankondiging over het nieuwe product.

“Geniet ‘s ochtends van een rondje joggen, een drankje drinken met een oude vriend, een nacht in de stad of een dag in het park met jouw kinderen. Neem de tijd om wakker te worden met koffie en een goed boek, een ritje naar het strand of gewoon simpelweg wat uren zonder Instagram.”


Een van de belangrijkste nieuwe toevoegingen van de Light Phone is het sms’en.

Foto: Light

De originele Light Phone had een klok en je kon ermee bellen. Maar de Light Phone 2 kan ook sms’jes versturen en ontvangen. Dat is iets wat mensen over de streep kan trekken die bang zijn om hun smartphones volledig op te geven.


Ook heeft de Light Phone 2 een wekker, een grotere speaker, een microfoon en fysieke knoppen.

Foto: Light

Light zegt dat de Light Phone 2 makkelijker te gebruiken is dan het vorige model en dat het misschien zelfs je enige telefoon kan zijn.

Foto: Light

Het vorige model was bedoeld om een metgezel van je smartphone te worden. Je kon oproepen doorschakelen via de Light-app en vervolgens je smartphone thuislaten voor bepaalde periodes.

Maar aangezien de Light Phone 2 meer functies heeft, zou deze theoretisch gezien ook gebruikt kunnen worden voor langere perioden. Light hoopt smartphonegebruikers te bereiken die gefrustreerd zijn door de complexiteit van iPhone- en Android-apparaten.


In tegenstelling tot de oorspronkelijke telefoon kun je contacten toevoegen aan de Light Phone 2 en kun je een taxi bellen of bijvoorbeeld een eenvoudige routebeschrijvingen krijgen.

Foto: Light

De Light Phone 2 heeft een 4G LTE verbinding en een USB-C laadpoort.

Foto: Light

Daarnaast heeft de telefoon ook een aansluiting voor een koptelefoon.


De Light Phone 2 heeft een E-Ink scherm en komt in zwart of wit.

Foto: Light

Het apparaat is 6.5 millimeter dik en heeft ongeveer dezelfde lengte en breedte als een creditcard.

Foto: Light

De Light Phone 2 kan probleemloos in een broekzak glijden. Door zijn grootte en slankheid past hij zelfs in sommige portemonnees.


Je kunt de Light Phone 2 bestellen voor 250 dollar.

Foto: Light

De telefoon gaat uiteindelijk ongeveer 400 dollar kosten, maar is nu tijdelijk beschikbaar voor een lagere prijs in verband met de Indiegogo campagne. 

Light zegt dat de telefoon in april 2019 kan worden geleverd.