Liefde en leiderschap:

Waarom persoonlijke en professionele ontwikkeling inherent verbonden zijn

Liefde en leiderschap zijn twee termen die je misschien niet direct met elkaar associeert. Maar Nyenrode-alumni Lourens Keers, Ellis de Haan en Annemarieke van Ettinger-van Herk weten wel beter. We vragen hen naar het verband tussen de twee en hoe dat vorm krijgt in hun eigen carrière en persoonlijke ontwikkeling.

Lourens Keers: ‘Goed leiderschap draait voor een groot deel om liefde’

Lourens Keers, founder van Vivamori, houdt van complexiteit: het is de rode draad in zijn zeer diverse carrière. Hij ontwikkelde apps voor grote webwinkels als Jumbo en de Bijenkorf, startte een internationale onderneming in escape rooms en richtte vorig jaar dus Vivamori op, een platform waar je gemakkelijk je hele nalatenschap kunt regelen. Tussen de bedrijven door haalde hij ook nog zijn Executive MBA aan Nyenrode

Hij leerde er zichzelf goed kennen. “Ik vond mezelf altijd een beetje een stuiterbal, iemand met een onrustige geest. Maar zelfinzicht is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je moet leren hoe jouw specifieke eigenaardigheden zich verhouden tot de eigenaardigheden van anderen. Uit de intervisies bleek dat ik veel rustiger overkom dan ik dacht, en dat ik onbewust vaak een bemiddelende rol op me nam.”

Hij leerde ook over het belang van mensenwerk in management. “Iedereen doet zijn best, vaak heeft iedereen ook hetzelfde doel. Als er dan toch nog een stukje frictie overblijft, hoe los je dat dan op? Mijn overtuiging is dat ‘give to get’ het beste werkt: geven om te krijgen. Als je oprecht bent tegen mensen, en ze wat liefde geeft, lost 95 procent van de problemen zich wel op.” Bij een puzzelaar als Keers is het dan misschien ook geen toeval dat in zijn bedrijfsnaam zich ook een god van de liefde schuilhoudt.

Lees hier het hele interview met Lourens.

Lourens: ‘’Het type uitdaging dat me ligt zijn complexe problemen steeds verder ontwarren, om informatie voor een grote groep makkelijk toegankelijk te maken.” 

Lourens: ‘’Het type uitdaging dat me ligt zijn complexe problemen steeds verder ontwarren, om informatie voor een grote groep makkelijk toegankelijk te maken.” 

Item 1 of 1

Ellis: “Ik heb geleerd dat ik een elastiekje ben dat altijd nog net iets verder kan rekken dan ik dacht. Daar ben ik enorm stressbestendig van geworden.’’

Ellis: “Ik heb geleerd dat ik een elastiekje ben dat altijd nog net iets verder kan rekken dan ik dacht. Daar ben ik enorm stressbestendig van geworden.’’

Ellis de Haan: ‘Naast liefde heb je als leider ook kracht en onzekerheid nodig’

Ook Ellis de Haan noemt liefde als een van de belangrijkste pijlers van goed leiderschap. Na een carrière in de financiële wereld verloor ze haar hart aan IT en is ze nu managing director bij de internationale IT consultancy Xebia. En ze weet dus ook uit ervaring: met alléén liefde ben je er niet. 

“Twee andere pijlers zijn kracht en onzekerheid – power en anxiety. Ze kunnen alle drie niet zonder de andere twee, wil je een empathische, daadkrachtige leider zijn. Bij liefde zonder kracht komt er niks van je plannen terecht. Kracht zonder liefde is onderdrukkend en wreed, en doodt innovatie. Anxiety hoort nou eenmaal bij risico’s nemen en verantwoordelijkheid dragen, je team door verandering heen loodsen, en dat goed willen doen. Dat moet je omarmen. ”

Het is maar een van de lessen die ze leerde tijdens haar Executive MBA aan Nyenrode, die ze in 2017 en 2018 volgde. Het was een behoorlijk intensieve tijd, ook op persoonlijk vlak. “Ik kan het niemand aanraden om een scriptie te schrijven terwijl je je bruiloft aan het plannen bent.” Maar die intensiteit was juist ook de reden dat ze voor deze opleiding koos. Zes keer dompelde ze zich twee weken lang volledig onder om kennis te vergaren en te verdiepen, zichzelf beter te leren kennen en te ontwikkelen. En dat naast haar fulltime baan.

Lees hier het hele interview met Ellis.

Item 1 of 3
Annemarieke van Ettinger-van Herk: ‘Als ik helemaal mezelf durf te zijn, ben ik ook als leider authentieker’

Het maatschappelijk bewustzijn zit er goed in bij Annemarieke van Ettinger-van Herk, die directeur is van Maaskoepel: een overkoepelende organisatie van 22 woningcorporaties die verdeeld over 14 gemeenten 220.000 sociale huurwoningen beheren. Een verantwoordelijkheid die ze flink voelt: “Het hebben van een huis dat je kunt betalen en dat past bij je huidige levensfase is zo essentieel. De impact is groot, ook op onze maatschappij, ook al is dat niet altijd meteen zichtbaar. Bijdragen aan een oplossing, dat is wat me zo enorm motiveert.”

Om zich te blijven ontwikkelen meldde ze zich bij Nyenrode, waar ze het Advanced Management Program volgde. De boeiende mensen, de mooie omgeving en het solide programma spraken haar aan. “Nyenrode is in vergelijking met andere opleidingen echt heel bedrijfskundig. Dat is mijn vakgebied, ik ben graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Je verdiept en verbreedt je blik: je kijkt naar de grote problemen in de wereld, bijvoorbeeld eerlijke verdeling van voedsel of klimaatproblematiek, om dan in te zoomen naar persoonlijk niveau. Je wordt door de wetenschappelijke wasstraat gehaald, maar kijkt ook heel praktisch: welke invloed kun je zelf uitoefenen op het systeem waar je deel van uitmaakt? Je wordt uitgedaagd om ‘steward’ te zijn: het verschil te maken voor je medemens, milieu en maatschappij.”

En ze leerde evengoed veel over zichzelf. “Ik kan anderen heel goed in het licht zetten, maar ben voor mezelf vaak iets te voorzichtig, verlegen misschien. Een aanpakkersmetaliteit. Een van de docenten zei: ‘In het verlengde van je gave ligt je opgave’. Dat resoneerde bij mij. Mezelf ook in het licht zetten, werpt geen schaduw over een ander, we versterken elkaar juist. Daardoor wordt het nog krachtiger en heb ik ook als leider meer impact.”

Lees hier het hele interview met Annemarieke.

Annemarieke: ‘’Je wordt uitgedaagd om ‘steward’ te zijn: het verschil te maken voor je medemens, milieu en maatschappij. Iedere dag weer een stap te maken en daar je innerlijke kompas op te ijken.”

Annemarieke: ‘’Je wordt uitgedaagd om ‘steward’ te zijn: het verschil te maken voor je medemens, milieu en maatschappij. Iedere dag weer een stap te maken en daar je innerlijke kompas op te ijken.”

Ben je benieuwd naar de leiderschapsprogramma's van Nyenrode Business Universiteit? Ontdek hier welk programma het beste past bij jouw persoonlijke leervraag en situatie.