Lidl gaat leghanen verkopen. Deze dieren worden nu nog vergast en tot diervoer verwerkt op de dag dat ze uit het ei komen. Lidl heeft een contract van vijf jaar gesloten met kippenhouder Kipster uit Venray die de leghanen in 17 weken gaat vetmesten voor de verkoop, schrijft de Volkskrant zondag.

Dat is niet heel voor de hand liggend, want kippen die geen eieren leggen en weinig vlees opleveren zijn in agrarische ogen niet rendabel genoeg om te houden. De legkip kan nog soepkip worden, maar de leghaan is daarvoor te schriel. Daarom gaan dagelijks 110.000 leghaankuikens in Nederland naar de gaskamer. Per jaar: 45 miljoen. Een uitzondering is een handjevol dat wordt verkocht als snack aan dierentuinen of particulieren die slangen houden. De rest wordt diervoer.

Leghaanburger

Het Limburgse bedrijf Kipster maakt korte metten met de agrarische logica dat leghanen niet rendabel zijn. “Zolang de boer er maar een eerlijke prijs voor krijgt,” zegt Zanders, een van de initiatiefnemers achter Kipster tegen de Volkskrant. Lidl gaat van zijn leghanen burgers maken en die gaan net zoveel kosten als een biologische kipburger.

LEES OOK Ik probeerde 2 maanden online supermarkt Picnic – deze dingen vielen me op