De kredietcrisis van 2008 zette financiële markten even helemaal op slot. Om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven totaal verstoken zouden blijven van bankleningen, stelde de Nederlandse staat een garantiepot van 200 miljard euro beschikbaar, waarvan een kwart is gebruikt. Dat heeft een winst van ruim één miljard euro opgeleverd.

Een fijn plusje voor de Nederlandse staat. De garantiepot van 200 miljard euro die het toenmalige kabinet in 2008 instelde, heeft de Staat 1,3 miljard euro aan premies opgebracht. Met de aflossing door NIBC Bank van de laatste gegarandeerde obligaties dinsdag is de garantieregeling beëindigd, zo meldde het ministerie van Financiën donderdag.

Uit rapportages die te vinden zijn op de site van de Algemene Rekenkamer blijkt dat banken in totaal voor 50 miljard euro leningen hebben uitgegeven met staatsgaranties. De risicopremies die de staat voor de dekking van de leningen kreeg, brachten 1,3 miljard op en dat komt neer op een rendement van ongeveer 2,6 procent voor de staat.

Garantieregeling kredietcrisis

De garantieregeling werd op het dieptepunt van de kredietcrisis in 2008 door minister Wouter Bos van Financiën ingesteld. Ze was bedoeld om de kapitaalmarkt beter te laten functioneren. Banken kregen staatsgaranties waarmee ze elkaar weer geld uit konden lenen. Die stroom tussen banken dreigde op te drogen omdat ze elkaar niet meer vertrouwden. Daardoor leenden ze ook steeds minder aan bedrijven en particulieren.

Zes instellingen deden een beroep op de regeling: ING, Fortis, SNS, NIBC, Leaseplan en Achmea. NIBC was deze week de laatste die afloste.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt donderdag dat langzaam duidelijk wordt dat de maatregelen effect hebben. Het merendeel van de Nederlandse financiële sector staat nu weer op eigen benen, aldus de minister. ,,Al blijft het belangrijk dat financiële instellingen hun zaken de komende jaren verder op orde brengen.'' ABN Amro, ASR en SNS Reaal zijn nog in handen van de Staat.

De garantiestelling uit 2008 werd twee keer verlengd, tot eind 2010. Bij elke verlenging werden de garantiepremies verhoogd om de banken te stimuleren zich op een andere manier te financieren.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl