Natuurvoedingsproducent Wessanen gaat gebukt onder zijn verliesgevende Amerikaanse drankentak ABC. Het slechte resultaat van ABC drukte in het derde kwartaal de winst en omzet van het concern. De onderdelen die Wessanen tot zijn kernactiviteiten rekent – Grocery, dat natuurproducten levert aan supermarkten in Europa, en Health Food Stores (HFS), waaronder natuurwinkels vallen – presteerden wel goed, zo werd vrijdag bekend.

De omzet kwam uit op 171,2 miljoen euro, een daling van bijna 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 3,7 miljoen euro, tegen 3,9 miljoen in 2012. Het operationele resultaat (ebit) kwam hoger uit op 9,3 miljoen euro, van 6,7 miljoen vorig jaar, maar werd geholpen door een eenmalige bate van 7 miljoen euro in verband met een juridische schikking. Exclusief deze bate bedroeg de bedrijfswinst 2,6 miljoen euro.

Wessanen zei maatregelen te treffen om ABC in 2014 opnieuw winstgevend te maken. Voor dit jaar worden bij het onderdeel nog operationele verliezen van 8 tot 10 miljoen dollar verwacht. Ergens volgend jaar zou de omslag naar winstgevendheid moeten komen. Financieel topman Ronald Merckx meldde dat de eerste en laatste kwartalen van het jaar voor ABC veelal het zwakst zijn. ,,Zo rond het derde kwartaal moet je een goed gevoel gaan krijgen.” Op den duur zal ABC worden verkocht.

Diageo

Merckx wilde niet aangeven met wie het bedrijf een schikking van 7 miljoen euro heeft getroffen. Naar verluidt gaat het om drankenfabrikant Diageo, die door ABC voor de rechter was gedaagd in verband met een patentschending. De woordvoerder van Wessanen zei vrijdag dat het bedrijf ,,niet zo veel juridische procedures had lopen”.

De takken Grocery en HFS profiteren van de doorvoering van het eerder aangekondigde herstructureringsprogramma, zei Merckx verder. In Nederland lijkt bij HFS de bodem bereikt en komt er dit jaar nog een aantal nieuwe winkels onder de vlag van Natuurwinkel er bij. Momenteel zijn er 13 Natuurwinkels in Nederland. Ook volgend jaar komen er waarschijnlijk nieuwe winkels bij.

Succesvol jaar

Voor het hele concern verloopt het herstructureringsprogramma volgens plan. Dat zou Wessanen vanaf 2014 jaarlijkse besparingen van 15 miljoen euro op moeten leveren. Als gevolg van enkele doorgevoerde veranderingen verwacht Wessanen wel dat in het vierde kwartaal en in de eerste helft van 2014 de omzet bij Grocery, HFS en diepvriestak Izico negatief wordt beïnvloed. Zo zou bij Grocery de omzet in het vierde kwartaal circa 2,5 miljoen euro lager uitvallen en nog eens 2 tot 3 miljoen lager in de eerste helft van volgend jaar. Wessanen heeft in alle takken een aantal activiteiten afgestoten of afgeslankt.

Izico, dat dit jaar ontstond uit de samenvoeging van verscheidene diepvriestakken, heeft een succesvol jaar achter de rug, zei Merckx. Wessanen wil Izico op den duur afstoten, maar eerst moeten de resultaten verder worden opgekrikt. Omdat Izico nu al winstgevend is, wordt het volgens de bestuurder mogelijk eerder van de hand gedaan dan ABC.

Merckx meldde ook zich geen zorgen te maken over de schuldenpositie van Wessanen. ,,Wij zitten ruim binnen onze convenanten. De afgelopen tijd hebben wij natuurlijk veel cash uitgegeven, maar dat zal de komende jaren weer in winst terugkomen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl