• LeydenJar uit Eindhoven krijgt 22 miljoen euro van investeerders om de productie op te schalen.
  • De startup ontwikkelt nieuwe batterijtechnologie die de capaciteit van accu’s kan verhogen.
  • Het bedrijf overweegt ook een beursgang via een zogeheten ‘special purpose acquisition company’.

Batterijenstartup LeydenJar heeft 22 miljoen euro opgehaald met een investeringsronde.

Het bedrijf, dat genoemd is naar een 18e eeuwse opslagmethode voor elektriciteit, gaat met dat geld zijn technologie doorontwikkelen en klaarmaken voor productie op grotere schaal. Daarvoor werkt de onderneming samen met klanten in onder meer de autobranche en de consumentenelektronica.

Onder meer Invest-NL en ING Sustainable Investments namen deel aan de investeringsronde. Ook bestaande geldschieters als de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij staken weer geld in het bedrijf.

Momenteel werken er twintig mensen bij LeydenJar in Leiden en Eindhoven. Dat moeten er binnen 1,5 jaar zo’n zeventig worden.

Efficiëntere batterij

LeydenJar is in 2016 uit onderzoeksinstituut TNO voortgekomen en heeft een techniek ontwikkeld waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen 70 procent hoger kan komen te liggen.

Dat doet het bedrijf door de anode, een onderdeel van elke batterij, van silicium te maken in plaats van grafiet. Met de techniek zouden de batterijen in mobiele telefoons en elektrische auto's kleiner kunnen worden of juist veel meer energie kunnen opslaan.

Prettige bijkomstigheid is dat de batterijen van LeydenJar naar eigen zeggen veel milieuvriendelijker te maken zijn. Daar komt tot wel 85 procent minder CO2 bij vrij. Ook zijn de batterijen volgens LeydenJar goedkoper dan de huidige standaard.

Beursgang via een SPAC

In de toekomst wil LeydenJar deals sluiten met grote batterijfabrieken zoals de gigafactories van Tesla. Ook denkt het bedrijf al na over een beursgang via een fusie met een special purpose acquisition vehicle (SPAC).

"Wij dromen over een beursgang", zegt CEO Christian Rood tegen het Financieele Dagblad. "Kijk wat er nu gebeurt met duurzame technologiebedrijven. Heel veel van die bedrijven zijn in SPAC's terecht gekomen en doen het goed op de beurs."

SPAC-constructies zijn recentelijk populair vanwege de snelheid waarmee bedrijven naar de beurs kunnen.

Een SPAC is een bedrijf zonder activiteiten dat kapitaal ophaalt door naar de beurs te gaan. Vervolgens wordt er een geschikte kandidaat gezocht voor een overname. Lukt dat, dan kan een bedrijf een beursnotering krijgen met een stuk minder papierwerk.

LEES OOK: Tesla haalt 92% efficiëntie bij het recyclen van accu’s en lost daarmee een van de grootste problemen van elektrische auto’s op