• Formule 1-coureur Lewis Hamilton verwacht dat Nederlandse racefans hem zullen uitjoelen dit weekend in Zandvoort.
  • “Het raakt me niet heel erg en ik begrijp het ook, omdat de fans nogal gepassioneerd zijn”, zei hij donderdag op een persconferentie.
  • Hamilton arriveerde uit liefde voor Nederland in een opvallende oranje outfit op het circuit, inclusief oranje zonnebril.

Lewis Hamilton is erop voorbereid dat de fans van Max Verstappen hem kunnen uitjoelen tijdens de Dutch Grand Prix. Dat is dit seizoen al eens gebeurd.

“Ik kan het wel verwachten. Het raakt me niet heel erg en ik begrijp het ook, omdat de fans nogal gepassioneerd zijn. Die houden nu eenmaal niet van de tegenstander van de coureur die ze vereren”, zei de zevenvoudig wereldkampioen in de persconferentie voorafgaande aan de race op Zandvoort dit weekeinde.

“Het hoort bij de sport. Ik probeer die negatieve energie om te zetten in iets positiefs en dat is proberen zo goed mogelijk te rijden. Ik kan van mijn kant alleen maar zeggen dat ik de fans respecteer en heel graag in Nederland ben. Ik vind Amsterdam een fantastische stad”, aldus de Britse coureur van Mercedes.

Hamilton is dit seizoen met Verstappen verwikkeld in een harde strijd om de wereldtitel. Zo reed Hamilton eerder dit seizoen Verstappen van de baan tijdens de Britse Grand Prix op Silverstone.

Lees meer: Gaf Hamilton een tik of liet Verstappen niet genoeg ruimte? Een professionele coureur analyseert de crash op Silverstone

Om zijn liefde voor Nederland te benadrukken, arriveerde Hamilton donderdag op het circuit in een opvallende oranje outfit, inclusief zonnebril. "Het was volgens mij de perfecte outfit. Die kleur oranje staat me wel."

Lewis Hamilton komt donderdag aan op het circuit. Foto: ANP/Vincent Jannink
Lewis Hamilton komt donderdag aan op het circuit. Foto: ANP/Vincent Jannink

Verstappen gaat publiek niet oproepen tot netjes gedrag

Verstappen voelt zich niet geroepen zijn fans op te roepen zich netjes te gedragen. "Ik denk niet dat ze naar mij luisteren en het is ook mijn taak niet. Ik moet me focussen op wat ik op de baan doe. Bij een voetbalwedstrijd roept de stadionspeaker ook niet dat het thuispubliek de tegenstander niet mag uitfluiten. Het gebeurt toch wel omdat ze passie voelen voor hun club", antwoordde Verstappen op vragen over het joelen.

"Ik denk dat het niet veel invloed heeft op Lewis en ik geloof ook dat de meeste mensen komen om te genieten van racende auto's. Die willen zien dat Lewis en ik een mooie strijd leveren", aldus de Nederlander, die in het kampioenschap 3 punten achterstand heeft op koploper Hamilton.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erbij in Zandvoort

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de zomerfotosessie bij Paleis Huis ten Bosch. Foto: ANP/Remko de Waal
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de zomerfotosessie bij Paleis Huis ten Bosch. Foto: ANP/Remko de Waal

Koning Willem Alexander en koningin Máxima bezoeken komend weekend de Formule 1-race op het circuit in Zandvoort. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er weer een race van deze autoklasse wordt verreden op het circuit.

Lees ook: Het bijzondere verhaal achter de naam van de Tarzanbocht – en 9 andere feiten over Circuit Zandvoort en de Formule 1

De koning ontmoet zondagmiddag ook Max Verstappen voorafgaand aan de race.

De eigenaar van het circuit, prins Bernhard, is de neef van de koning. Bernhard ontmoette donderdag al een aantal coureurs, onder wie ook de in het oranje gehulde regerend wereldkampioen Lewis Hamilton.

Vrijdag begint het raceweekend met een vrije training. De kwalificatie wordt op zaterdag verreden en de race start zondag om 15.00 uur.

Meer over Formule 1? Check dan ook eens deze artikelen: