Als je over vijf jaar 65 wordt, heb je daarna nog 20,5 jaar te gaan. Zo luidt althans de nieuwe prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is meer dan 65-jarigen van nu hebben, maar 13,5 weken minder dan het CBS vorig jaar nog berekende.

Hoe dat komt? De levensverwachting is gebaseerd op sterftecijfers, en er zijn de laatste vier maanden van vorig jaar en de eerste acht maanden van dit jaar meer mensen overleden dan verwacht.

Er is geen reden voor paniek. Het CBS noemt kleine schommelingen in de prognoses gebruikelijk en er was het afgelopen jaar een relatief lange griepgolf in Nederland, waardoor veel ouderen overleden.

Eerder AOW

Volgens het CBS leven 65-jarigen van nu nog ruim vijf jaar langer dan in 1956. Het CBS becijferde ook dat in 1950 de kans om 90 te worden 9 procent was; nu is dat 31 procent. De helft van de 65-jarigen in 2016 zal 86 worden, op basis van de huidige sterftekansen.

Het goede nieuws van de bijgestelde prognose heeft te maken met de AOW-leeftijd. Die wordt namelijk vastgesteld op basis van de CBS-cijfers. In november 2016 besloot de overheid dat de AOW-leeftijd in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose wordt de AOW-leeftijd in 2023 vastgesteld. De lagere prognose kan dus betekenen dat je minder lang hoeft te wachten op je AOW-uitkering.

CBS levensverwachting 2023

LEES OOK: Op 1 januari 2018 gaat de pensioenleeftijd naar 68 jaar: wat betekent dat voor jou?

Lees ook op Business Insider