Donald Trump jr. is eindelijk echt de zoon van zijn vader geworden.

Hij was nooit erg close met zijn beroemde vader, maar dat veranderde toen Donald Trump sr. president werd. In november vertelde hij tegen The Wall Street Journal: “Het heeft me 41 jaar gekost om me te realiseren dat ik veel meer op mijn vader lijk dan wij beiden ooit hadden gedacht. We staan standaard in de aanvalsmodus, denk ik.”

Ooit was hij het kind dat zich richtte op zaken en veel belang hechtte aan details. Hij was blij uit de schijnwerpers van zijn vader en zijn zus Ivanka te stappen. Maar nu haalt hij veel geld op voor zijn vader en reist hij veel voor hem door het land. Voor de tussentijdse verkiezingen van 2018 heeft hij volgens The Washington Post meer dan 70 campagneoptredens gedaan.

Het zijn drukke jaren geweest voor de oudste zoon die ook samen met zijn broer Eric aan het hoofd is gezet van The Trump Organization. Hij werd onder de loep genomen in het Ruslandonderzoek en heeft een vechtscheiding achter de rug.

Op dit moment maakt hij een tour ter promotie van zijn boek Triggered: How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us en zorgt daarmee voor de nodige ophef.

Zo zag zijn leven tot nu toe er uit.


Donald Trump jr. wordt op 31 december 1977 geboren in Manhattan als zoon van Donald Trump en zijn eerste vrouw Ivana. Als eerstgeborene wordt hij naar zijn vader genoemd, maar volgens The Los Angeles Times is hij lang niet altijd een liefhebbende zoon.

Lees ook op Business Insider

Donald Trump en zijn zoon Donald Trump jr. in het Municipal Stadium van West Palm Beach op 26 maart 1988. Foto: AP Images/Richard Drew

Bronnen: Biography.com, Los Angeles Times


Als kind gaat hij altijd zes tot acht weken op zomervakantie naar zijn opa en oma in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Hij leert daar veel over het buitenleven van zijn grootvader van moeders kant. Hij is een rolmodel voor de kleine Donald. Zijn opa laat hem vaak ergens achter en zegt dan: “Daar zijn de bossen, ik zie je als het donker wordt.”

Donald Trump jr. op fazantenjacht in Iowa op 28 oktober 2017. Foto: Reuters/Lucas Jackson

Bron: The New York Times


Dat is een grote tegenstelling met het leven van een Trump in de VS, waar hij altijd omgeven wordt door lijfwachten. Op zijn twaalfde wordt hij vanwege de scheiding van zijn ouders plotseling van school gehaald samen met zijn broertje Eric. Hij brengt zijn middelbareschooltijd door op The Hill School in Pottstown, Pennsylvania.

Donald Trump jr. (links) en Eric Trump (rechts). Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Bronnen: Vanity Fair, The Guardian


In 2004 vertelt hij aan New York Magazine dat hij het erg zwaar heeft gehad toen hij 12 was. “Je bent nog niet volwassen, maar denkt dat je alles al weet. Op weg naar school zag je elke dag voorpagina’s met: ‘Divorce! THE BEST SEX I EVER HAD!’ En je weet niet eens wat het betekent, maar op die leeftijd zijn kinderen heel wreed.”

Ivanka Trump, Eric Trump, Tiffany Trump, Donald Trump en Donald Trump jr. in 1996. Foto: Ron Galella/Ron Galella Collection / Getty

Bron: New York Magazine


Zijn vader spreekt volop in het openbaar over de scheiding en dat is niet makkelijk voor Trump jr. die zich meer bewust is van wat er allemaal gebeurt dan zijn jongere broer en zus. Volgens Vanity Fair schreeuwt hij tegen zijn vader: “Je houdt niet van ons! Je houdt niet eens van jezelf. Je houdt alleen maar van je geld!” Daarna weigert hij een jaar lang met zijn vader te spreken en hangt elke keer op als hij belt.

Donald Trump, Ivanka Trump en Donald Trump jr. bij een bokswedstrijd van Mike Tyson op 27 juni 1988. Foto: Ron Galella/Ron Galella Collection / Getty

Bronnen: The New York Times, Vanity Fair


Na de middelbare school gaat Trump naar The University of Pennsylvania’s Wharton School of Finance waar zijn vader en zus ook naartoe gingen. Hij studeert finance en vastgoed. Hij roeit ook, sluit zich aan bij een studentenvereniging en verwerft een reputatie als feestbeest.

Foto: Wikimedia Commons

Bronnen: The Trump Organization, The New York Times


Op de universiteit is hij totaal niet bezig met het in de voetsporen treden van zijn vader. Medestudente Jennifer Ireland Kubis zegt: “Hij had geen interesse in gouden bergen, maar wilde daar juist aan ontsnappen.” Scott Melker, een andere studiegenoot, schrijft in een Facebook-bericht dat Trump vaak dronken over de campus zwalkte. Hij zegt ook dat Trump “zijn vader echt verachtte en de aandacht haatte die zijn achternaam met zich meebracht”.

Donald Trump jr. in 2002. Foto: Matthew Peyton / Getty

Bronnen: The New York Times, Los Angeles Times


Na zijn afstuderen neemt hij een jaar vrijaf. Hij woont in een truck in Aspen in Colorado, waar hij jaagt, vist en af en toe als barkeeper werkt. Hij zegt de eerste afgestudeerde van Wharton te zijn geweest die zoiets deed. In die periode ontwikkelt hij volgens The Washington Post zijn geduld en zijn behoefte aan stilte.

Aspen. Foto: Shutterstock

Bronnen: Vanity Fair, The New York Times, The Washington Post


In 2001 wordt hij tijdens Mardi Gras in New Orleans opgepakt voor openbaar dronkenschap en brengt hij een halve dag door in de gevangenis.

Mardi Gras in New Orleans op 24 februari 2001. Foto: DRM/ME/REUTERS

Bronnen: The New York Times, Los Angeles Times, The Guardian


Zijn liefde voor de natuur is later van doorslaggevend belang bij het stoppen met drinken. Hij vertelt daarover tijdens een fondsenwervingsdiner in 2016 in Salt Lake City. “Ik kende de mooie kanten van de bossen, van een jachthut en van een boomhut om 5 uur ’s ochtends. En dat heeft me voor heel veel problemen behoed in mijn leven”, zegt hij. Hij stopt in 2003 officieel met drinken.

Foto: Lucas Jackson / Reuters

Bron: The New York Times


In september 2001 komt hij terug uit “de wildernis” en gaat hij voor zijn vader werken. Zijn moeder zei ooit: “Toen ze 21 werden heb ik ze aan hem overgedragen en zei: ‘Hier zijn de kant-en-klare producten’.”

Foto: Donald Trump en Ivana Trump bij de US Open. Bron: Mike Blake/Reuters

Bronnen: Vanity Fair, The Guardian


In 2003 stelt Donald Trump senior zijn zoon voor aan Vanessa Kay Haydon, een model dat ooit heeft gedatet met Leonardo DiCaprio. De twee gaan al snel uit.

Vanessa Haydon en Donald Trump jr. tijdens de 53e Miss USA-verkiezingen. Foto: Jean-Paul Aussenard / WireImage / Getty

Bronnen: The New York Times, The New York Times, Vanity Fair


De relatie staat volop in de schijnwerpers en helemaal als Trump een gratis ring van 100.000 dollar accepteert om een aanzoek te doen in een winkelcentrum in New Jersey.

Foto: Mychal Watts / WireImage / Getty

Bron: The New York Times


Het stel trouwt op 12 november 2005 in Mar-a-Lago in Florida, het familieresort van de Trumps.

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Het koppel krijgt vijf kinderen: Kai (geboren in 2007), Donald III (2009), Tristan (2011), Spencer (2012) en Chloe (2014). Hun New Yorkse appartement wordt in de Los Angeles Times omschreven als een “gecontroleerde chaos”.

Foto: REUTERS/Mike Theiler

Bronnen: People, Los Angeles Times


Het duurt niet lang voor Trump opklimt tot vicepresident van de Trump Organization. Na zijn eerste afgeronde bouwproject wil hij dat het gebouw de naam Trump jr. draagt, maar zijn vader is het daar niet mee eens. Trump jr. blijft wel leiding geven aan verschillende bouwprojecten, hotels, appartementen en golfbanen. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor de bouw van het Trump International Hotel and Tower in Chicago.

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Bronnen: Vanity Fair, The Trump Organization, The Guardian


In een groot verhaal in 2006 van Forbes over de twee oudste kinderen van Donald Trump noemt het tijdschrift Ivanka “de dol op schijnwerpers zijnde Ms. Outside” en Donald “de door details geobsedeerde Mr. Inside”.

Foto: Donald jr. en Ivanka Trump. Bron: Richard Drew/AP

Bron: Forbes


Een van zijn speerpunten is het samenwerken met Russische bedrijven. In 2008 vertelt hij tegen Eturbonews dat hij zeker zes keer op bezoek is geweest in het land om zaken te doen. Hij zegt ook dat het wat corruptie betreft “een angstaanjagende plek” is.

Foto: J. Kempin/FilmMagic / Getty

Bron: Los Angeles Times


Trump wordt een plichtsgetrouwe zoon. Hij treedt samen met Ivanka op als adviseur in The Apprentice, het reality-programma van zijn vader. Ook is hij jurylid voor Miss USA-competities die zijn vader organiseert. Maar tegen AP vertelt hij dat er constante druk is om te presteren. “In de eigen woorden van mijn vader: hij zou ons als honden ontslaan”, aldus Trump in 2006.

De eerste winnaar van “Celebrity Apprentice” Piers Morgan met Donald Trump en Ivanka Trump. Foto: NBC

Bronnen: The New York Times, Los Angeles Times, The Guardian


In 2010 begint Trump junior samen met twee zakenpartners zijn eigen bouwmaterialenbedrijf. Maar in 2012 houdt het bedrijf er vanwege belastingproblemen mee op.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Bronnen: Vanity Fair, The Post and Courier


Op 16 juni 2015 stelt Donald Trump zich kandidaat voor het presidentschap. Als zijn vader hem vraagt wat hij van politiek weet, antwoordt junior dat hij de avond ervoor het nieuws heeft gezien. Dat is genoeg achtergrond om voor zijn vader aan de slag te gaan. Trump junior werkt vanaf dan keihard voor zijn vader. Hij staat ieder dag om 4.30 uur op en gaat laat naar bed. Hij introduceert hem op campagnebijeenkomsten, geeft interviews en zorgt ervoor dat zijn vader alom vertegenwoordigd is op Twitter.

Foto: Saul Loeb-Pool/Getty Images

Bronnen: CNN, Los Angeles Times, The Guardian, The Washington Post


Trump is een hobbyjager. Dat contrasteert sterk met de glamouruitstraling van zijn zus en vader, en wordt tijdens de campagne heel bewust ingezet om veel gewone Amerikanen aan te spreken.

Donald Trump jr. Foto: John Minchillo/AP Images

Bron: The Washington Post


Maar zijn voorliefde voor jagen leidt ook tot de nodige problemen tijdens de campagne als er een foto uit 2010 opduikt waar hij samen met zijn broer Eric poseert met een dood luipaard. En de meest beroerde foto van Trump junior is er eentje waarop hij in zijn ene hand een mes heeft en in de andere hand de staart van een olifant. Hij lijkt niet erg onder de indruk van alle kritiek die hij online krijgt en van dierenrechtenorganisaties als PETA: “Ik ga me niet verbergen, omdat allerlei gekkies van de PETA mij maar niks vinden.”

Foto: Lucas Jackson / Reuters

Bronnen: The Washington Post, The New York Times


Terwijl zijn vader probeert president te worden, blijft junior voor controverse zorgen. In een tweet vergelijkt hij Syrische vluchtelingen met Skittles. “Als ik een schaal met Skittles had en ik vertelde dat er maar drie van plan zijn je te vermoorden, zou je dan een handvol nemen?”, vraagt hij in de tweet. “Dat is ons probleem met Syrische vluchtelingen.”

Foto: Donald Trump jr. / Twitter

Bronnen: AP, Business Insider


Een andere keer klaagt hij over de media en zegt hij dat de media “de gaskamer zouden opwarmen” als de Republikeinen hetzelfde zouden doen als tegenstander Hillary Clinton. Het campagneteam van Trump zegt later dat die opmerking slaat op de doodstraf en niet op de Holocaust.

Foto: Andy Cross/MediaNews Group/The Denver Post / Getty

Bronnen: Business Insider, Los Angeles Times


Voormalig vertrouweling Roger Stone van Trump zei ooit eens in de Washington Post dat Trump junior “het geluid vertolkt van het pure Trumpisme”.

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Bron: The Washington Post


Als zijn vader is gekozen tot president treedt Trump junior toe tot het uitvoerend comité van het transitieteam. Begin 2017 zegt hij tijdens een fondsenwervingsdiner dat hij had gedacht zich na verkiezingsdag niet meer met de politiek te bemoeien. Maar dat is niet het geval. Hij zegt dat hij niet kon stoppen.

Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Bronnen: Vanity Fair, The New York Times


Donald en Eric krijgen de dagelijkse leiding van de Trump Organization in handen, nu hun vader in het Witte Huis zit.

Foto: REUTERS/Gary Cameron

Bronnen: Business Insider, The Washington Post


Trump junior is een van zijn grootste steunpilaren de van de president. The Los Angeles Times omschrijft hem als “virtuele vechthond”. In juni 2017 stuurt hij meer dan 80 tweets waarin hij voormalig FBI-directeur James Comey afkraakt tijdens zijn verhoor in het Congres.

Foto: AP Photo/Jae C. Hong

Bronnen: Business Insider, The Associated Press, Los Angeles Times


Trump junior wordt nummer één voor zijn vader.

Foto: Joe Raedle/Getty

Bron: Los Angeles Times


In maart 2017 brandt Trump zijn vingers door te suggereren dat de Londense burgemeester Sadiq Khan zijn schouders ophaalt over een terroristische aanval in Westminster. Maar de uitspraak van Khan is gedaan zes maanden voor die bewuste aanval.

Foto: Donald Trump jr../Twitter

Bron: The Guardian


In juli 2017 wordt Trump een van de sleutelfiguren in de controverse rondom Russische inmenging bij de verkiezingen. The New York Times meldt dat hij een ontmoeting had gehad met een Russische advocaat die hem vertelt dat ze schadelijke informatie heeft over Hillary Clinton. In plaats van daarop de FBI te bellen, zegt hij: “Ik vind het geweldig.”

Foto: CNN

Bronnen: Business Insider, The Guardian


Het nieuws leidt ertoe dat er nieuwe vragen worden gesteld over mogelijke samenwerking van het Trump-campagneteam met het Kremlin. En het maakt Donald korte tijd het meest gegoogelde kind van Donald Trump. Uiteindelijk concludeert speciaal aanklager Robert Mueller dat er geen coördinatie tussen Rusland en de Trump-campagne is geweest.

Foto: AP

Bronnen: Twitter, Business Insider, The Wall Street Journal


In november 2017 meldt The Atlantic dat Trump tijdens de verkiezingen van 2016 contact heeft gehad met WikiLeaks. De klokkenluiderssite publiceert voortdurend nieuwe gevoelige informatie over de campagne van Hillary Clinton. Die informatie komt uit gehackte e-mails.

Een screenshot van een gesprek dat Donald Trump jr. had met WikiLeaks dat hij heeft gedeeld tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Foto: Donald Trump jr./Twitter

Bronnen: Business Insider, The Atlantic


In maart 2018 krijgt het leven van Trump een klap als Vanessa een scheiding aanvraagt. De twee vechten de strijd over de voorwaarden van hun scheiding uit voor de rechtbank.

Donald Trump jr. staat naast zijn vrouw Vanessa die recent een scheiding heeft aangevraagd tijdens de jaarlijkse paaseierenjacht in het Witte Huis op 2 april 2018. Foto: REUTERS/Carlos Barria

Bron: Business Insider


Al snel zijn er geruchten dat zijn Twittergebruik een bepalende factor is voor de scheiding. Ook zou Trump zijn vrouw hebben bedrogen met zangeres Aubrey O’Day toen zij een deelnemer was aan The Apprentice.

Zangeres Aubrey O’Day en Donald Trump jr. met zijn zwangere vrouw Vanessa Trump tijdens de finale van het vierde seizoen van The Celebrity Apprentice op 22 mei 2011. Foto: Neilson Barnard/Getty Images

Bron: Business Insider


In mei 2018 begint Trump te daten met voormalig Fox News-presentatrice Kimberly Guilfoyle. Ze is inmiddels senioradviseur voor de Trump-campagne. Volgens de Washington Post gebruikt Trump zijn liefdesleven al snel voor materiaal tijdens de campagne.

Donald Trump jr. en Fox News-presentatrice Kimberly Guilfoyle. Foto: AP; Invision; Business Insider/Rebecca Harrington

Bronnen: Page Six, The Washington Post, The Washington Post


Trump zegt te overwegen te stoppen met politiek. In plaats daarvan zet hij de Trump Organization op een laag pitje. Volgens de Washington Post vertelt hij aan vrienden dat het moeilijk is er verder aan te werken terwijl zijn vader president is.

Donald Trump jr. Foto: Kathy Willens / AP

Bron: The Washington Post


Trump jr. is gewild vanwege zijn veelzijdigheid bij rally’s en fondsenwervingsacties. Voor de midtermverkiezingen van 2018 maakt Trump ongeveer 70 campagnestops om het moreel voor Republikeinse kandidaten op te vijzelen. Ondanks zijn optredens vertelt een ambtenaar van het Witte Huis aan de Washington Post dat hij waarschijnlijk minder invloed heeft in het Witte Huis dan Ivanka en Eric.

Donald Trump jr tijdens een campagne-evenement. Foto: John Bazemore / AP

Bron: The Washington Post


In 2018 blijft hij druk bezig op Twitter. Hij retweet samenzweringstheorieën over zakenman George Soros als nazi. Hij liket een tweet die zegt dat migrantenkinderen die door de regering-Trump zijn gescheiden van hun ouders worden gecoacht door liberalen. En hij valt CNN en CNN-presentator Anderson Cooper meerdere keren aan op basis van een tien jaar oude foto.

Donald Trump tijdens een rally voor zijn vader. Foto: Associated Press/Matt Rourke

Bronnen:The Hill, Newsweek, Vox


In 2019 heeft Trump het gemunt op Hunter Biden, de zoon van senator Joe Biden, voor zijn rol als bestuurslid bij een Oekraïens energiebedrijf. Hoewel er geen bewijs is van wangedrag door de Bidens zegt hij zonder enige ironie dat hij wenst dat zijn eigen naam Hunter Biden was geweest, zodat hij miljoenen aan zijn vader kon verdienen.

Hunter Biden. Foto: Paul Morigi/Getty Images for World Food Program USA

Bronnen: The Wall Street Journal, The Daily Beast


In november 2019 publiceert hij het boek ‘Triggered, hoe links gedijt op haat en ons het zwijgen wil opleggen’ waarin politieke correctheid en Robert Mueller worden bekritiseerd. Het wordt aangeprezen als “het boek dat de linkse elites niet willen dat je leest”.

Bronnen: The Wall Street Journal, The Washington Post, The Guardian


In november verschijnen Trump en Guilfoyle in de 5000e aflevering van The View om zijn boek te promoten. Het wordt al snel een verhit gesprek dat heen en weer gaat, met name met Megan McCain, de dochter van wijlen senator John McCain. Zij vraagt hoe hij zich voelt over de pijn die zijn familie heeft veroorzaakt. Trump zegt dat hij zich er niet goed over voelt, maar dat hij en zijn familie doen wat ze moeten doen, voor Amerika.

Donald Trump jr. en Kimberly Guilfoyle bij The View. Foto: Lou Rocco / ABC / Getty

Tijdens de promotie van zijn boek joelen conservatieve supporters naar hem bij de Universiteit van Californië als hij weigert vragen te beantwoorden. Hij zegt dat hij probeert te voorkomen dat hij de media soundbites geeft die vervormd konden worden door de “linkse sociale media”. Maar het publiek trapt daar niet in.

Een supporter van president Donald Trump tijdens een tegenprotest bij een boekpromotie van Donald Trump Jr. bij de Califorische universiteit UCLA op 10 november 2019. Foto: Mark Ralston / AFP / Getty

Bronnen: The Wall Street Journal, The Guardian


Wat betreft de toekomst van Trump: hij heeft vragen over zijn eigen politieke ambities altijd omzeild en hij zegt dat hij zich concentreert op de herverkiezing van zijn vader in 2020. Maar wie weet wat daarna komt. Hij leeft niet meer in de schaduw van zijn vader.

Donald Trump jr. Foto: Moore/Getty Images

Bronnen: The Wall Street Journal, GQ


Lees meer: