De controversiële wet waarmee inwoners van Hongkong uitgeleverd kunnen worden aan China, is van de baan. Regeringsleider van Hongkong Carrie Lam heeft de terugtrekking van de omstreden uitleveringswet woensdag medegedeeld tijdens een bijeenkomst met parlementariërs.

Lam had de terugtrekking van de wet eerder al bekendgemaakt in een tv-toespraak waarin ze zei dat de wet “volledig en formeel” wordt ingetrokken om bezorgdheid van inwoners weg te nemen.

Het wetsvoorstel was de aanleiding voor grootschalige protesten die Hongkong al drie maanden de greep houden. De nieuwe wet zou betekenen dat mensen uit de autonome regio voor berechting kunnen worden overgedragen aan China. Daarop sloeg de vlam in de pan. Hongkongers gingen massaal de straat om tegen Lam en haar plan te betogen.

Tijdens haar televisietoespraak in juli noemde ze het werk van de overheid een “totale mislukking”. De wet is volgens Lam dood.

Nog vier eisen van betogers te gaan

Met de terugtrekking komt de leider tegemoet aan een van de belangrijkste eisen van de demonstranten die voor democratie zijn. De betogers zijn fel tegen de toenemende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking. De felle protesten stortten de voormalig Britse kolonie in een diepe crisis.

Echter, het is echter de vraag of de rust wederkeert nu de uitleveringswet van de baan is. De stap komt slechts tegemoet aan één van de vijf belangrijkste eisen, waaronder ook oproepen voor een onafhankelijke onderzoekscommissie naar politiegeweld, amnestie voor degenen die zijn gearresteerd en algemeen kiesrecht.

Lam zou ook van plan zijn om een onderzoekscommissie op te zetten om de recente gebeurtenissen te bestuderen, meldde de krant Oriental Daily, zonder iemand te citeren. "Als Carrie oprecht is in het herstellen van de vrede in de samenleving van Hongkong, is alleen de intrekking van het wetsvoorstel verre van voldoende", zei Alvin Yeung, een pro-democratische parlementariër.

LEES OOK:  Gedetineerde moslims, bijbelverbrandingen en monniken die met de Chinese vlag zwaaien: hoe Xi Jinping een oorlog voert tegen religie