• Hamas en Israël naderen een akkoord over een staakt-het-vuren, zo heeft Hamasleider Ismail Haniyeh dinsdag aan Reuters en AFP laten weten.
  • Tijdens de wapenstilstand zouden Israëlische gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten en kan er hulp de Gazastrook in.
  • De details van de deal worden volgens bronnen binnen Hamas door Qatar bekendgemaakt zodra deze rond is. Dat land bemiddelt in het conflict.
  • Lees ook: Evacuatie buitenlanders uit Gaza werd vertraagd door Hamas-strijders op namenlijst

Hamasleider Ismail Haniyeh heeft dinsdagochtend in een verklaring aan Reuters en persbureau AFP laten weten dat zijn beweging “dicht bij een overeenkomst” met Israël is.

Haniyeh spreekt van een naderend staakt-het-vuren, maar details over hoe dat eruit moet gaan zien gaf hij niet prijs. Maandag werden er volgens Reuters nog raketaanvallen over en weer uitgevoerd.

Bronnen binnen Hamas melden aan Al Jazeera en AFP dat het gaat om een staakt-het-vuren van “een aantal dagen”. In die periode zouden Israëlische gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten en kan er hulp de Gazastrook in. De details van de deal worden volgens de bronnen door Qatar bekendgemaakt zodra deze rond is. Dat land bemiddelt in het conflict.

De voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis reisde maandag naar Qatar voor een ontmoeting met Haniyeh om humanitaire hulp in het gebied te bespreken. De Hamasleider woont al jaren in Qatar.

Israëlische media meldden maandag dat een deal nabij is over de vrijlating van zeventig door Hamas in de Gazastrook gegijzelde personen.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij binnenkort een akkoord verwacht over de vrijlating van gijzelaars. Hij kreeg de vraag of een deal nabij is. "Ik denk het, ja", zei hij. Hij benadrukte dat hij er verder niets over kan zeggen.

LEES OOK: Deze elitetroepen zou Israël naar Gaza kunnen sturen om de tunnels van Hamas te vernietigen en de gijzelaars te redden