De operatie van de Oekraïense veiligheidsdiensten tegen pro-Russische bezetters van overheidsgebouwen in het oosten van het land lijkt niet het gewenste effect te hebben.

In de steden Kramatorsk en Slavjansk liepen eenheden van het leger met mogelijk tien gepantserde voertuigen over naar de pro-Russische Oekraïners.

Een overgelopen militair zei in Slavjansk tegen persbureau Reuters dat hij en zijn kameraden niet op hun eigen volk wilden schieten.

‘Volksrepubliek Odessa’ uitgeroepen

In de havenstad Odessa, ruim 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, hebben pro-Russische activisten de ‘Volksrepubliek Odessa’ uitgeroepen. Zij riepen in een verklaring de bevolking op donderdag wegen te versperren en geen extra politie of militairen tot de overwegend Russischsprekende stad toe te laten.

Odessa heeft een gemengde bevolking. De grootste minderheid zijn de etnische Russen met circa 30 procent van de bevolking, maar Russisch is desondanks de belangrijkste voertaal van de stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

NAVO stuurt meer vliegtuigen

In verband met de oplopende spanningen rond Oekraïne stuurt de NAVO meer vliegtuigen en schepen naar de oostelijke lidstaten. Die landen, die aan Oekraïne en/of Rusland grenzen, maken zich zorgen over de Russische houding.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van het bondgenootschap wilde niets zeggen over het extra aantal vliegtuigen en schepen. Volgens hem gaat het om ‘voldoende’ materieel om de paraatheid van de NAVO te tonen. Rasmussen sloot een verdere uitbreiding niet uit.

Lees ook op Business Insider

Poetin: Oekraïne op rand van burgeroorlog

De Russische president Vladimir Poetin zei dat Oekraïne op het rand van een burgeroorlog staat. Hij deed de uitspraak in een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maakte het Kremlin dinsdag bekend.

Poetin hekelde in het gesprek de “ongrondwettelijke” koers van de regering in Kiev. Het zint de president niet dat “met geweld protesten worden onderdrukt” in het zuidoosten van Oekraïne.

Beide leiders zouden het belang hebben benadrukt van het geplande topoverleg tussen Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het Kremlin wordt gehoopt dat “de bijeenkomst een duidelijk signaal afgeeft dat helpt de situatie een vreedzame richting te sturen”.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl